Prvi dan škole

U Cresu ove godine 26 prvašića

Walter Salković

Učenici 1.a razreda creske škole i učiteljica Ljiljana Holik / Foto Walter Salković

Učenici 1.a razreda creske škole i učiteljica Ljiljana Holik / Foto Walter Salković

Još jedan epidemijski početak nastavePrvi put u školske klupe sjelo je 26 prvašića OŠ Frane Petrića, za koje je prijem organiziran u popodnevnim satima, iako bez programa dobrodošlice uobičajenog u godinama prije korona-krize.


Prvi razred ove je godine podijeljen na dva odjeljenja, pa su učiteljice Ljiljana Holik i Maja Medarić dočekale i prozvale svoje učenike te se s njima uputile u njihove nove učionice. Pozdravnim govorom prvašićima i njihovim roditeljima obratio se ravnatelj Josip Pope i predstavio im učiteljice.


– Žao mi je što ove godine nema priredbe i što s vama nisu vaše bake i djedovi, braća i sestre, ali moramo se pridržavati epidemioloških mjera.
Zato smo postigli, u dogovoru s lokalnim stožerom, da učenici ne moraju nositi maske ni u učionici, ni u hodnicima, jer nam prostorni uvjeti to omogućavaju, rekao je ravnatelj Pope i podsjetio da se 84 posto nastavnog i tehničkog osoblja cijepilo ili je preboljelo COVID-19.


Ostali učenici, a u creskoj osnovnoj školi ih ove godine ukupno ima 207, novu školsku godinu započeli su ujutro satom razrednog odjela nakon kojeg su, oni koji su željeli, mogli prisustvovati zajedničkoj svetoj misi koju je u župnoj crkvi predvodio creski župnik don Marijan Kosić.


U OŠ Frane Petrića djeluje i Glazbeni odjel s ukupno 29 učenika, a u prvi razred ih se ove godine upisalo njih devetero. Sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji svi će učenici nastavu pohađati uživo, a u školsku sportsku dvoranu vratit će se klubovi koji djeluju u Cresu.


Školsku zgradu s osnovnom školom dijeli Creska gimnazija koja je ove godine u prvi razred upisala čak 15 učenika, za razliku od lani kad nije bilo zainteresiranih za gimnazijsko odjeljenje. Stoga drugog razreda nema, a u trećem i četvrtom gimnaziju pohađaju još 23 učenika.