Studijska izložba

U Creskom muzeju otvara se izložba “Pisma Mihičiću”

Portal Novi list

Foto Creski muzej

Foto Creski muzej

Izložba Pisma Mihičiću: Pogled na autografe umjetnika iz Zbirke Andra Vida i Katarine Mihičić bit će otvorena u Creskom muzeju u utorak, 3. svibnjaU Creskom muzeju, u utorak, 4. svibnja, otvara se gostujuća studijska izložba „Pisma Mihičiću: pogled na autografe umjetnika iz Zbirke Andra Vida i Katarine Mihičić“ autorice Martinele Dragičević iz Lošinjskog muzeja.


Izložba će javnosti prezenitrati dio do sada neobjavljene korespondencije Andra Vida Mihičića (Beli na otoku Cresu, 26. 3. 1896. – Mali Lošinj, 26. 1. 1992.) s eminentnim hrvatskim umjetnicima 20. stoljeća u kontekstu života i rada ovog velikog povjesničara umjetnosti, pjesnika, likovnog kritičara i teoretičara čija se dragocjena kolekcionarska zbirka umjetnina i rukopisa nalazi u fundusu Lošinjskog muzeja.


Pisma umjetnika Mihičiću kao prijatelju, kolegi i nekadašnjem profesoru, pisana u vremenskom kontinuumu od 20-ih do kraja 80-ih godina, epistolarna su ostavština koja predstavlja prilog poznavanju kompleksnih osobnih situacija umjetnika, ali i šireg stanja nacionalnog umjetničkog života.
Uz pisma i razglednice, u koncepciji postava biti će izložena i likovna djela Mihičićevih prijatelja s kojima je dijelio sklonost prema ljepoti, slobodi i autentičnosti umjetničkog stvaralaštva.


Zbog epidemioloških mjera, svečanog otvaranja neće biti.


Izložba ostaje u Creskom muzeju do 11. lipnja. Radno vrijeme Creskog muzeja je od utorka do petka od 10 do 13 sati.