Gostovanje

“Slatki život”: Sto godina Zvečeva u Creskom muzeju

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Izložba je podijeljena na četiri dijela – prvi je posvećen povijesti tvornice, drugi dio pogonu alkohola, treći pogonu čokolade i najpoznatijim brendovima, a četvrti radnicima ZvečevaGostujuća izložba Gradskog muzeja Požega pod nazivom »Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo« postavljena je u prizemlju Creskog muzeja gdje će se moći pogledati do 14. lipnja.


Na otvorenju su govorile autorica izložbe Ivana Domanović i ravnateljica Creskog muzeja Jelena Dunato koja je podsjetila da se na katu muzeja nalazi još jedna izložba o industrijskoj baštini: »Plavica – tvornica za preradu riba«.


– Iako na prvi pogled čokolada i ribe nemaju dodirnih točaka, te se izložbe tematski poklapaju jer povijesti tvornica, bez obzira što one proizvodile, imaju jako puno dodirnih točaka. Prije svega, one nikad nisu izolirane cjeline nego utječu na živote ne samo onih koji u njima rade, nego čitavog grada.
Tvornice imaju još nešto zajedničko, a to je njihov tragičan kraj. Ovih dana svjedočimo agoniji Zvečeva, a Plavica je pala devedesetih godina. U svakom slučaju, te su tvornice za sobom ostavile jako puno priča, jako puno uspomena i ostavile su jako veliki pečat na povijesti gradova u kojima su djelovale – rekla je ravnateljica Jelena Dunato.Ivana Domanović objasnila je da je izložba pripremljena u povodu stogodišnjice osnutka tvornice Stock Cognac Medicinal koja je osnovana u Požegi 1921. godine, a 1951. godine mijenja ime u Zvečevo.


Tvornica je na početku proizvodila samo žestoka alkoholna pića, a 1924. godine počinje s proizvodnjom čokolade. Ovom izložbom je Gradski muzej Požega htio dati Stocku, odnosno Zvečevu, zasluženo mjesto u povijesti slavonske i hrvatske industrije 20. stoljeća.


– Izložba je već gostovala u Sisku, Zagrebu, Rijeci i drugim gradovima i izazvala je velik interes publike budući da je riječ o jednoj od najvažnijih tvornica čokolade i alkohola u Hrvatskoj, a ime Zvečevo poznato je svakome tko je živio na području bivše Jugoslavije – rekla je njezina autorica Ivana Domanović.


Izložba je podijeljena na četiri dijela – prvi dio posvećen je povijesti tvornice, drugi dio pogonu alkohola, treći pogonu čokolade i najpoznatijim brendovima, a četvrti radnicima Zvečeva. Izložbu je službeno otvorio gradonačelnik Marin Gregorović, a na kraju su se svi mogli zasladiti najpoznatijim proizvodom tvornice Zvečevo, čokoladom Mikado.