Erasmus+ projekt

To Bee Or Not To Bee: Pčele u Krku povezale mlade iz pet europskih zemalja

Mladen Trinajstić

U sklopu projekta kojem je cilj razvijanje svijesti o važnosti pčela, otočni su gimnazijalci imali priliku po tjedan dana boraviti u Sloveniji, Poljskoj, Rumunjskoj i Portugalu, a sada su na svom otoku i školi ugostili projektne kolege u okrilju završnog programaKRK – Krčka Srednja škola »Hrvatski kralj Zvonimir« tijekom ovog je tjedna domaćin srednjoškolaca i osnovaca iz Slovenije, Poljske, Portugala i Rumunjske – učenika i nastavnika škola koje zajedno s Krčanima već neko vrijeme sudjeluju u projektu nazvanom »To bee or not to bee«. Kako su nam, predstavljajući taj zanimljiv, europskim sredstvima financirani program rekle prof. Ana Pasarić, projektna koordinatorica iz otočne srednje škole i njena slovenska kolegica, prof. Maja Šajn, radi se o projektu koji je čvrsto povezao učenike pet zemalja EU-a u njihovim zajedničkim nastojanjima razvijanja svijesti o važnosti pčela kao oprašivača, ali i proučavanja, odnosno prezentiranja uloge pčela u očuvanju ekosustava.


U sklopu projekta otočni su gimnazijalci imali priliku po tjedan dana boraviti u Sloveniji, a potom i u Poljskoj, Rumunjskoj i Portugalu, prije no što im je sad pripala čast da na svom otoku i školi projektne kolege ugoste u okrilju završnog programa tijekom kojeg će biti prezentirani svi rezultati sad već višegodišnjeg, zajedničkog rada svih njegovih sudionika. – Iako nas je u provedbi zacrtanih aktivnosti donekle usporila i omela pandemija, sretni smo i zadovoljni što smo unatoč svim takvim izazovima ovaj projekt uspjeli provesti u djelo i omogućiti našim mladima da se upoznaju i povežu, ali i da zajedničkim snagama i suradnjom mnogo toga nauče o vrijednoj i zanimljivoj projektnoj temi povezanoj s pčelarstvom i ekologijom u cjelini, napomenule su Pasarić i Šajn.


Srednjoškolski vodiči


Među učenicima iz spomenutih pet zemalja već davno stvorena poznanstva, koja su nam iz prve ruke potvrdili učenici Matija Čuden iz Slovenije te Daria Trinajstić i Klara Kovačević iz krčke škole, tijekom cijelog će se ovog tjedna nastaviti graditi i produbljivati u nova prijateljstva, dijelom i kroz terenske radionice za čiju će provedbu ovog puta biti zaduženi učenici škole domaćina. – Iako je većini nas prvi motiv uključenja u projekt bila želja za putovanjem i upoznavanjem novih krajeva i ljudi, svi smo se tijekom projektnih aktivnosti zainteresirali za tematiku koja je u središtu ovog projekta te kroz razne radioničke aktivnosti upoznali i sa značajam pčela i pčelarstva, kao i ugroza kojima su pčele, a s njima i cijela priroda, danas suočene, istakli su Klara, Daria i Matija. Po završetku onog uvodnog, formalnog dijela službenog programa u sklopu kojeg je u predvorju škole premijerno bio predstavljen animirani film što su ga u okrilju projekta »To bee or not to bee« zajednički osmislili i realizirali svi u njega uključeni učenici, krčki su srednjoškolci preuzeli i ulogu turističkih vodiča pa su gosti, od kojoh je velikoj većini ovo bio prvi susret s otokom, ali i Hrvatskom, imali priliku Krk upoznati i u vođenom prigodnom razgledu tog otočnog grada i njegovih kulturno-povijesnih znamenitosti.


Izleti i posjeti
Prof. Pasarić nam je otkrila i da će tridesetak gostujućih učenika i njihovih mentora dobiti priliku upoznati aktivnosti lokalnih pčelara, odnosno proizvođača meda i ostalih pčelinjih proizvoda, upoznati prirodne ljepote i »pčelarske adute« Krka te guštati i u nizu lijepih i poučnih izleta. U završnici međunarodnog Erasmus+ programa u Krku srednjoškolci i osnovci obići će i veliku plantažu smilja pored Omišlja, upoznati čari spilje Biserujka na području Općine Dobrinj, a potom, tijekom cijelog jednog dana, i ljepote Nacionalnog parka Plitvička jezera. Prije povratka kućama, svi gosti Krka i krčke Srednje škole imat će priliku odraditi i jednodnevni studijski izlet u Zagreb tijekom kojeg će, baš kao što su mlade otočanke i otočani imali priliku činiti u većim gradovima zemalja u koje ih je odveo ovaj EU projekt, upoznati sve znemenitosti i ljepote hrvatske prijestolnice.