Priznanje

Sveotočni projekt Camino Krk dobio međunarodnu nagradu – među najboljima je na svijetu

Mladen Trinajstić

Među deset projekata prijavljenih u kategoriji održivog turizma, organizacija Skal International krčkom je dodijelila treće mjestoKRK – Turistička zajednica grada Krka nagrađena je vrijednim priznanjem koje joj je dodijelila međunarodna organizacija Skal International, pridružena članica Svjetske turističke organizacije (WTO). Krčkim turističkim djelatnicima stiglo je tako priznanje za treće mjesto u akciji koju je ta organizacija provela vrednujući i međusobno uspoređujući različite turističke programe i projekte, i to u kategorijama Ruralna/seoska područja i biološka raznolikost (Countryside and Biodiversity).


​Jaka konkurencija


​Prema riječima Ivane Kovačić, direktorice TZ-a grada Krka, nagradu u međunarodnoj akciji zaslužio je projekt Camino Krk. Visoku poziciju i laskavu nagradu ovaj projekt zaslužio je u oštroj konkurenciji s još deset sličnih projektnih inicijativa iz različitih dijelova svijeta, u jednoj od devet valoriziranih kategorija. Međunarodnu nagradu za održivi turizam (Skal International Sustainable Tourism Awards) dodjeljuje u godišnjim intervalima međunarodna asocijacija čija je misija promicanje razvoja odgovornog, održivog i univerzalno dostupnog turizma, koja objedinjuje sve grane turističke industrije, a djeluje kroz više od 340 klubova u više od stotinu zemalja. Jedan od njih djeluje i na Kvarneru pod nazivom Skal Club Kvarner, a on je dao i podršku prijavi ovoga projekta.


​Perspektivni projekt


– ​Turistička zajednica grada Krka taj je perspektivni sveotočni projekt krajem lipnja ove godine prijavila na otvoreni javni poziv, a rezultati akcije predstavljeni su nam tijekom virtualno održane redovne godišnje Skupštine Skal International organizacije, pojasnila je Ivana Kovačić.
Camino Krk prva je nacionalna sastavnica međunarodne mreže hodočasničkih Camino ruta te danas na Krku obuhvaća više od 150 kilometara putova, popraćenih i »opremljenih« prepoznatljivom signalizacijom ali i svom drugom nužnom infrastrukturom. Staza kreće iz grada Krka, a podijeljena je u sedam hodočasničko-pješačkih »poglavlja« u sklopu prolaska kojih posjetitelji dobivaju priliku istinski doživjeti svu krčku povijesnu, kulturnu i sakralnu baštinu, uronjenu u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline.


Turiste usmjerava prema ruralnim područjima
U obrazloženju nagrade navodi se da je projekt Camino Krk nagrađen, među ostalim, i zato što njegove aktivnosti neznatno utječu na okoliš, ali i zato što potiče disperziju turista prema ruralnim područjima i unutrašnjosti otoka, šireći tako ekonomsku korist i odmičući se od uvriježenih sunce-more koncepata.