Tajna velikih aliga na Unijama

Susret Unijana s njemačkom podmornicom. U Galeriji Fritzi do 2. prosinca otvorena izložba “Srebrne kapi”

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan PurićMALI LOŠINJ – Do 2. prosinca ostat će u galeriji Fritzi, sjedištu Lošinjskog muzeja, postavljena izložba o posljedicama događaja iz povijesti otoka Unija, »Srebrne kapi – Tajna velikih aliga na Unijama«. Ova je izložba lani bila postavljena upravo na Unijama, no zbog ljetnog i večernjeg termina, rijetko je tko osim mještana Unija i onih koji su se ondje zatekli na ljetovanju doista imao prilike upoznati se sa sadržajem izložbe.


»Uokvireni« panoima s tekstovima i fotografijama koje daju povijesni kontekst, riječ je o predmetima koji su na Unijama ostali nakon što su početkom 1945. godine najprije nasukane, a potom i uništene tri torpiljarke, plovila njemačke ratne mornarice, u završnim mjesecima II. svjetskog rata. »Srebrne kapi« zapravo su komadići aluminijskog materijala, koji se rastalio prilikom eksplozija da bi ga odmah potom ohladilo more. Na obalu nedaleko od sela, Polja i svjetionika, mještani su po odlasku Nijemaca pohrlili u potrazi za iskoristivim predmetima, a našli su i nešto hrane – sve je to bilo dragocjeno u posljednjoj ratnoj zimi, u okolnostima posvemašnje iscrpljenosti ratom i problemima u opskrbi koje rat nosi, u sredini u kojoj je i redovna opskrba namirnicama, u mirno doba, komplicirana. Na panoima je opisan kontekst događaja, njemačka plovila i susreti koje su mještani imali s njemačkim vojnicima. Od eksponata je posebno zanimljiv veliki sat iz jedne od torpiljarki, kojega je pronašao Josip Nikolić Đepi. Potvrdio se stereotip o izdržljivosti njemačkih proizvoda – uz pripadajući ključ za navijanje, sat je i dalje ispravan pa je i za ovu izložbu namješten na točno vrijeme.


Izložbu su otvorili ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić te autori Iskra Karniš Vidovič i Davor Karniš, a prisustvovala je i Silvana Peroš, koja na Unijama ljeti priređuje izložbene programe.