Nova vlast

Strčić preuzeo Punat: ‘Ima nekih vrućih krumpira, ali ne mislim se puno koncentrirati na prošlost’

Mladen Trinajstić

Prvo ću se morati predano posvetiti sređivanju općinskih financija i svođenju obveza u neke prihvatljivije, za proračunski financijski potencijal podnošljivije omjere, a što je izvedivo, iako ne preko noći, kaže StrčićPUNAT – Nakon što je početkom tjedna supotpisan zapisnik o primopredaji dužnosti između bivšeg općinskog načelnika Marinka Žica i novoizabranog čelnika izvršne vlasti u Općini Punat, Daniela Strčića, novi je načelnik te krčke samouprave i službeno stupio na dužnost. Već idućeg jutra, točnije jučer, s novim smo načelnikom imali priliku razgovarati u njegovu uredu gdje nam je, nakon (kako je rekao) ne još potpunog i detaljnog »pretresanja« trenutnog stanja stvari po pitanju financija, statusa pojednih otvorenih poslova i projekata, ipak predstavio neke od svojih prvih, nazovimo ih »inicijalnih impresija«.


– Ne bih rekao da su me zatekli kosturi koji ispadaju iz ormara, između ostalog već i stoga što sam dulji niz godina i sam bio djelatnik općinske uprave pa sam ipak upućen u većinu onog što se događalo, predstavio nam je na početku naše prve službene ćakule novi načelnik Općine Punat.


(Pre)opterećen proračun


– Ipak, moram priznati da mi je već sad razvidno da su financijski utezi s kojima Općina posluje u ovom trenu čak i nešto teži no što sam očekivao i na što sam uostalom upozoravao u predizborno vrijeme, nastavio je obrazloživši da u tom smislu, uz javnosti već poznatu činjenicu da je lokalni proračun opterećen s 30-ak milijuna kuna teškim kreditnim obvezama, ponajprije misli na preko 700 tisuća kuna »težak« trenutni minus općinskog žiro računa koji, po kratkoročnom kreditu, Općina treba vratiti do kraja godine. – Stoga prvo ću se morati predano posvetiti sređivanju općinskih financija i svođenju obveza u neke prihvatljivije, za proračunski financijski potencijal podnošljivije omjere, a što je izvedivo, iako ne preko noći, kaže Strčić te, što se tiče »kostura iz ormara« dodaje da ih zasad nema niti ih želi tražiti.
– U svom se radu nemam namjeru koncentrirati na prošlost, već na isključivo sadašnjost, ali i budućnost lokalne zajednice koja mi je povjerila časnu i odgovornu dužnost, kaže Strčić.


– Što se pak nekih trenutnih »vrućih krumpira« tiče, imamo nekoliko situacija u kojima nisu sklopljeni ugovori, a mogli su biti i prije no što sam došao na ovu poziciju, nastavio je Strčić predstavivši da je trenutno najveći takav »tekući izazov« situacija oko tzv. sabirne ulice 15.


Dvojbene situacije


– Provedena je javna nabava, izabran je izvođač i sad smo u situaciji da bih u idućih dan-dva trebao potpisati ugovor o izgradnji u tijeku ljetne, odnosno sezone zabrane izvođenja radova. U protivnom, prijeti tužbeni zahtjev izvođača. Takve moralno i etički dvojbene situacije kakvih, budući da sami donosimo pravila koja bi trebala vrijediti za sve građevinare i investitore a kojih se, ispada, sami nemamo namjeru pridržavati, ne bi se smjele, niti će se ponavljati u budućnosti, a meni je preostalo sad u pregovorima s građevinarima pokušati naći neko za sve nas prihvatljivo rješenje, kaže Strčić.


Upitan o razmišljanjima i planovima koji se tiču prostornoplanskih prijepora, uz ostalo i u predizborno vrijeme aktualizirane problematike zone na Buki (na kojoj je odlukom sad već bivšeg saziva Općinskog vijeća osim do tad planirane gradnje obiteljskih hotela omogućena i izgradnja vila za odmor čime je po mišljenju mnogih omogućen zamah apartmanizacije) Strčić nam je obrazložio da i u tom smislu planira »reagirati«. Svjestan odnosa snaga u predstavničkom tijelu i mogućnosti da bi u prelamanju tog problema preko koljena Općina mogla imati i finacijske štete kroz moguće tužbe investitora koji su ondje kupovali zemljišta, Strčić je svoje prve prostorne vizije povezao s mogućnošću utjecaja na provedbene odrednice budućeg urbanističkog plana te zone.


– Pretjeranu izgradnju ondje možemo prevenirati definiranjem minimalnih kvadratura građevinskih parcela, uz ostalo i kroz zadržavanje i primjenu jednakih odrednica koje već sad vrijede za hotele i na moguće buduće vile, a kojima bi se onemogućila gradnja na zemljištima manjim od tri tisuće četvornih metara, objašnjava nam načelnik.


Transparentnost


– A ono što sam od prve sekunde počeo raditi i na čemu inzistiram jest potpuna transparentnost rada lokalne uprave i njena otvorenost, ustvrdio je načelnik po čijoj su odluci već prvog dana otključana i svima širom otvorena vrata na ulazu u sjedište lokalne uprave.


– To će tako i ostati, a otvorenost ću potvrditi i kroz već za iduće dane najavljene radne susrete s predstavnicima svih sfera naše lokalne zajednice. Nakon što sam već odradio sastanke s predstavnicima svih općinskih stručnih službi, krećem u otvaranje dijaloga i s čelnicima naših komunalnih institucija i ustanova te s lokalnim gospodarstvenicima koji su stup naše zajednice. Razgovori slijede i s predstavnicima udruga, a sve ću popratiti i izravnom i pojačanom komunikacijom s mještanima. Ništa se više u Puntu neće događati bez znanja najšire javnosti koja će imati mogućnost utjecanja na tijek i cilj svakog općinskog projekta, zaključio je Strčić napomenuvši da će se bitna novina modela njegova načelnikovanja ogledati i u »potenciranju« projekata i planova koji će imati značajnu vanjsku financijsku komponentu, bilo s regionalnog, nacionalnog ili pak EU »nivoa«.


– Ubrzavanje poslovanja lokalne uprave uz podizanje efikasnosti bit će ciljevi kojim već od danas težimo, završio je jedini novi lokalni čelnik na otoku Krku koji je u red svojih »konkretnih« komunalnih prioriteta uvrstio i potrebu za pronalaženjem rješenja problema nedostatnog broja parkirnih mjesta, ali i vezova u Puntu i Staroj Baški.