Projekt "RASTEM"

STEM dan upriličen u OŠ “Fran Krsto Frankopan” u Krku

Mladen Trinajstić

Neki su zavirili i u virtualnu stvarnost / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Neki su zavirili i u virtualnu stvarnost / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Učenicima OŠ »Fran Krsto Frankopan« je Akademsko politehničko društvo Apold kroz vrlo zabavan i poučan radioničko-prezentacijski program približilo razne segmente STEM područja 


KRK – U okviru projekta »Razvoj djece i mladih kroz STEM područje – RASTEM« koji s ciljem popularizacije STEM područja već neko vrijeme zajedničkim snagama provode predstavnici riječke udruge Apold i Sveučilišta u Rijeci – Studija politehnike, u Matičnoj školi OŠ »Fran Krsto Frankopan« u Krku upriličen je STEM dan.


Kako nam je predstavila Marija Prihoda Perišić, učiteljica tehničke kulture u toj otočnoj obrazovnoj ustanovi, u predvorju krčke škole organizirana je bila demonstracija raznih zanimljivih pokusa i uređaja. Učenicima je među ostalim zanimljiv i poučnim izlošcima prezentiran bio i rad Teslinog transformatora koji su brojni za STEM zagrijani osnovci imali prilike isprobati korištenjem neonskih lampi, a pogledati su mogli i kako se planeti okreću oko Sunca, na modelu Sunčevog sustava s pravilnim omjerima.


Osnovci su se upoznali s tehnikama lemljenja / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Isprobali VR naočale
 


Učenici su također imali prilike isprobati VR naočale uz pomoć kojih su mnogi među njima makar nakratko mogli zaviriti u virtualnu stvarnost. Također, u školskom su predvorju malim Krčankama i Krčanima bili predstavljeni i načini rada solarnih, kao i V8 benzinskih motora, jednako kao i prezentacije izrade raznih modela aditivnom tehnologijom 3D printanja.


 


Radionica elektronike za učenike osmog razreda


 


U sklopu STEM dana, tijekom petog i šestog školskog sata, u učionici tehničke kulture održana je bila i zanimljiva radionica elektronike za učenike osmog razreda. U uvodnom dijelu učenici su se najprije ondje tako imali prigodu upoznati s osnovama lemljenja, a tijekom radioničkog su programa svi polaznici imali priliku svladati pravilno rukovanje lemilicom, uz poštovanje mjera zaštite na radu. Polaznici radionice upoznali su se i s brojnim drugim uređajima i alatima te su uspješno izradili elektronički sklop – igračku.


Osnovci su upoznali i isprobali zanimljive demonstracijske sklopove i uređaje / Foto OŠ FRAN KRSTO FRANKOPAN


– Digitalna oprema i tehnologije važan su preduvjet za razvoj STEM područja u školama, jednako kao i za unapređenje »STEM načina razmišljanja« – zaključila je rezimirajući tijek i učinke tog događanja krčka učiteljica, ne propustivši pritom zahvaliti članicama i članovima Akademskog politehničkog društva Apold Rijeka što su učenicima te otočne obrazovne institucije kroz vrlo zabavan i poučan radioničko-prezentacijski program približili razne segmente STEM područja.