Niz događanja

Slavlje Andrinje, Puntari i Starobašćani kantaju i tancaju uz KUD, ali i mariache

Mladen Trinajstić

Središnje slavlje je u četvrtak kada će na svečanoj sjednici biti uručene nagrade zaslužnimaPUNAT – Puntari će ovoga tjedna nizom prigodnih događanja proslaviti Andrinju – dan svoje općine i župe. Ususret središnjoj svečanosti, svečanoj sjednici Općinskog vijeća koja će se u Narodnom domu u Puntu održati u četvrtak, 30. studenoga, s početkom od 19 sati, istog će se dana u dvorani Područne škole Punat odigrati malonogometni turnir učenika otočnih osnovnih škola, a potom u poslijepodnevnim satima i svečano misno slavlje, u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva. Misi koja je najavljena za 17 sati na Starome groblju prethodit će obred odrješenja za sve preminule.


Jubilej KUD-a


Već i prije najavljene velike općinske svečanosti koja će i ovog puta predstavnicima puntarske lokalne uprave biti prigoda da općinskim nagradama i priznanjima ovjenčaju sve one koji su svojim društvenim, kulturnim ili kakvim drugim djelovanjem zadužili lokalnu zajednicu, Puntari i Starobašćani dan svoje općine započeli su slaviti prigodnim andrinjskim sportskim manifestacijama, među kojima i proteklih dana održanim Kupom Andrinje – natjecanjem u udičarenju s obale, a potom i malonogometnim turnirom čiji je domaćin bio MNK Punat. Žitelji Punta, ali i otoka Krka, u pretprogramu slavlja imali su prigodu uživati i u monodrami »Disco baba« Arijane Čuline, a danas će u Galeriji Toš s početkom od 19 sati uprličena biti i promocija knjige »Stare kuntrade – Punat i Stara Baška«.


Unatoč tome što će svečana sjednica Općinskog vijeća biti središnja i najformalnija svečanost ovogodišnje Andrinje, to ne znači i da će s njome završiti događanja koja su puntarski općinari pripremili za ovu prigodu. Naprotiv, tek u danima vikenda startat će ona najširoj javnosti najzanimljivija prigodna zbivanja koja će u petak, prve večeri prosinca, »otvoriti« velika proslava puntarskih folkloraša. U školskoj sportskoj dvorani s početkom od 19 sati članice i članovi Kulturno-umjetničkog društva Punat, jednog od zasigurno najpoznatijih i programima koje izvode »najjačih« takvih udruženja i u vanotočnim okvirima, proslavit će 50. obljetnicu uspješnoga i kontinuiranog djelovanja ovog kulturnog kolektiva, udruženja koje otok Krk, ali i Hrvatsku nerijetko predstavlja na najvećim i najprestižnijim folklornim smotrama Europe, ali i svijeta. Istom će prilikom, što također zaslužuje spomen, javnosti biti predstavljena i vrijedna knjiga »Tanci otoka Krka«, izradu koje su inicirali i uvelike pripomogli upravo puntarski KUD-ovci.


Stižu i mariachi
Subotnje će pak prijepodne za otvoreni trening iskoristiti ljubitelji enduro biciklizma koji će se na brdskoj stazi, odnosno spustu Runtele, pripremati i zagrijavati za nedjeljno natjecanje, zakazano za 10 sati, u organizaciji i domaćinstvu domaćega Brdsko-biciklističkog kluba Mirakul.


U latino-američkom, odnosno meksičkom folklornom izričaju moći će uživati Puntari i svi koji posjete Punat tijekom subotnje večeri. S početkom od 20 sati u školskoj sportskoj dvorani besplatnim koncertnim nastupom predstavit će se članovi nadaleko poznatoga, prvog te zasigurno i najpoznatijega hrvatskog mariachi sastava – Los Caballeros koji izvodi autentičnu meksičku glazbu. Od proljeća 1998. godine i prvog koncerta u Kino klubu Zagreb, Los Caballerosi su postali ne samo vodeći hrvatski glasnogovornici mariachi glazbe, već i njeni najugledniji ambasadori izvan španjolskog govornog područja. Sastav koji je priliku imao nastupati na raznim pozornicama, od neformalnog uporišta u zagrebačkoj Mex Cantini do prestižnih hrvatskih i inozemnih kazališnih kuća i koncertnih dvorana, ljubiteljima mariachi glazbe svu ljepotu i zahtjevnost te vrste glazbenog izričaja prezentirat će od 20 sati.


Jan Radman najbolji u udičarenju, MNK Punat u nogometu


Na Kupu Andrinja 2023. u udičarenju, natjecanju koje su organizirali članovi ŠRD-a Arbun natjecalo se šest ribolovaca u kategoriji U16. Riba se mjerila i odmah živa vraćala u more, a pobjednikom natjecanja postao je Jan Radman, ispred drugoplasiranaog Roka Žica i Kiare Karabaić koja je zauzela treće mjesto.


Na malonogometnom turniru Andrinja 2023. natjecale su se pak četiri ekipe. Prvo mjesto osvojila je ekipa MNK Punat, drugo je pripalo drugom sastavu OŠK-a Omišalj, a treće prvoj ekipi istoga kluba. Četvrti su bili malonogometaši NK Primorac. Za najboljeg golmana turnira proglašen je Jakov Drobina, najbolji strijelac turnira bio je Noa Petrak, dok je za najboljeg igrača turnira proglašen Andro Orlić.