Konferencija u Cresu

Lider invest forum: Proizvodne investicije ključne za gospodarski oporavak

Walter Salković

Sudionici trećeg regionalnog Lider invest foruma u Cresu / Foto W. SALKOVIĆ

Sudionici trećeg regionalnog Lider invest foruma u Cresu / Foto W. SALKOVIĆ

Vedran Kružić, izaslanik župana i ravnatelj Regionalne razvojne agencije, dodao je kako su otoci PGŽ-a gospodarski predvodnici, da se na njima stanovništvo ne iseljava te da jačaju inovacijeCRES – Nakon Splita i Virovitice, treći ovogodišnji regionalni Lider invest forum održan je u creskom hotelu Kimen, a do kraja godine poslovni časopis Lider organizirat će još regionalni forum u Murskom Središću te na jesen završnu konferenciju. Cilj investicijskih foruma Lider invest je promicanje proizvodnih investicija koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost, a takva ulaganja ključna su za gospodarski oporavak. Ove godine Lider invest održava se po sedmi put, a od 2016. godine ukupno je dodijeljeno 66 nagrada najboljim investitorima u Hrvatskoj.Otvarajući forum, glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović istaknuo je da je po prvi put u sedam godina Invest stigao i do otoka te da su u Lideru zbog toga iznimno zadovoljni, a sudionicima skupa obratila se i Mirjana Rupčić, direktorica hotela Kimen. Heri Bezić, predsjednik Županijske komore Rijeka, rekao je da se Lider bavi nečim što mnogi danas zaboravljaju, a to su proizvodne investicije jer nas samo proizvodnja može povući naprijed do blagostanja kojem se svi nadaju.Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa, poželio je dobrodošlicu na otok najbolje janjetine, maslina i maslinovog ulja te predivne prirode koja je, uz ljude, najvažniji otočni resurs.
– Proizvodne investicije je jako teško ostvariti i inače, a na otocima je to dvostruko teže. Na Cresu je posljednjih godina realizirana jedna proizvodna investicija, sirana u Loznatom, a u pripremi ih je još nekoliko. To pokazuje da na Cresu postoji investicijski duh, a na institucijama je da strateškim dokumentima omoguće razvoj u skladu s našim vizijama, rekao je Gregorović.


Vedran Kružić, izaslanik župana i ravnatelj Regionalne razvojne agencije, dodao je kako su otoci PGŽ-a gospodarski predvodnici, da se na njima stanovništvo ne iseljava te da jačaju inovacije.Nakon uvodnih predavanja Miodraga Šajatovića i Zdenka Lucića, državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova te člana stručnog odbora Lider investa, održan je prvi panel “Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije unatoč svim preprekama?”. U njemu su sudjelovali Heri Bezić iz HGK-a, Vedran Kružić iz PRIGODA-e te Ugo Toić iz Otočne razvojne agencije, dok su na drugom panelu, fokusiranom na investitore i dobre primjere iz prakse, sudjelovali Gordana Deranja iz Tehnomonta, Ivana Balenović iz Orada Adriatica te Marko Jurman iz tvrtke Flix.