Kazalište na otoku

Povratak omiljene creske manifestacije: Teatar na Pjaceti opet uveseljavao najmlađe

Walter SalkovićCRES – Teatar na Pjaceti, manifestacija koja u najstariji dio gradske jezgre donosi atraktivne kazališne predstave, održan je i ove godine, iako u ponešto smanjenom obliku.


Nakon što prošle godine nije održan zbog epidemiološke situacije, ovogodišnji se festival sastojao od dviju dječjih predstava i radionica za djecu. Prve večeri nastupila je kazališna družina IBM iz Slavonskog Broda s predstavom »Crvenkapica forum«, dok je sljedeću večer Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke izvelo »Sretnu kućicu«. Manifestacija je zaključena u dječjem parku na Šetalištu, Malom Wandinom radionicom, koju su vodile Luči Vidanović i Marija Volkmer. Djeca su izrađivala lutke od filca i na kraju je svako dijete dobilo svoju lutku. Radionica je nastala prema predstavi »Wanda Lavanda«, u kojoj je filc glavni materijal za lutke i scenografiju, a osmislila ju je Danijela Nurkić.


Teatar na Pjaceti već petnaestu godinu na jedan tipičan creski trg dovodi kazališne družine i renomirane umjetnike te publiku koja želi i na odmoru uživati u vrhunskim kulturnim događanjima. Kazališni festival organiziraju udruga Grifon i obrt T.N.P. u vlasništvu Serđa Dlačića, Cresanina koji je zaposlen u riječkom Gradskom kazalištu lutaka, a na rodnom otoku sudjeluje u organizaciji nekoliko ljetnih manifestacija. Teatar na Pjaceti sufinanciraju Grad Cres i Turistička zajednica, a creski ugostitelji rado počaste izvođače.