Jubilarno izdanje

U nedjelju start čuvene rapske priredbe: Povorka i viteški turnir održat će duh Fjere

Hrvoje Hodak

Naš najveći srednjovjekovni ljetni festival će jubilej morati obilježiti bez dragih prijatelja iz Europe, bez živopisnih zanatskih radionica i bez ribarskog sela podno zidina. Sve to čeka neka bolja i zdravija vremenaRAB – Unatoč lanjskim željama da ovogodišnja jubilarna 20. Rabska fjera zablista u svojem punom sjaju, pandemijska je realnost nastavila nametati svoja restrikcijska pravila pa će i nadolazeće srednjovjekovno fjersko trodnevlje unutar zidina drevnoga grada biti svedeno na simboličnu mjeru.


U nedjelju će tako, na dan sv. Jakova, ulicama grada proći povorka predvođena članovima Udruge rapskih samostreličara, u kojoj će biti i sudionici iz ostalih rapskih udruga, sportskih društava, ustanova, odnosno brojnih fjerskih radionica, a uz zvuke fanfara i ritmove dobošara na Trgu sv. Kristofora bit će podignuta fjerska zastava. Kako bi se izbjegla veća okupljanja na jednom mjestu, sve će se odvijati bez velike pompe i bez najavljivanja precizne satnice skromnog fjerskog programa, a kostimirana povorka gradom će prolaziti i iduće dvije večeri Fjere.


Bez radionica


Organizatori očekuju da će tijekom održavanje Fjere u samom gradu biti oko tisuću ili dvije prolaznika, za razliku od godina prije korone kada ih je upravo zbog dolaska na Fjeru na ulicama i trgovima znalo biti i po šest ili sedam tisuća.
Ovaj najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, koji svoje postojanje temelji na tradiciji započetoj davne 1364., svoj će dvadeseti jubilej nažalost morati obilježiti bez organiziranog dolaska dragih prijatelja i redovitih sudionika Fjere iz njemačkog grada Königsbrunna, Castella Montegiardino iz Republike San Marino, članova venecijanskog sastava za staru glazbu Il Convito Musicale te predstavnika slovenskih prijateljskih gradova Sežane i Kočevja.


Neće biti ni protokolarnih primanja uzvanika, živopisnih zanatskih radionica raštrkanih ulicama i dvorištima grada, mirisa fritula i šulčića, baš kao ni ribarskog sela sa svim svojim domaćinskim čarima i gastronomskim delicijama pripravljanima podno gradskih zidina. Sve to čeka neka bolja i zdravija vremena.


Samostreličari u utorak


Ipak viteški duh Fjere pokušat će oživjeti rapski samostreličari koji će posljednjeg dana, u utorak 27. srpnja, u čast zaštitnika grada Raba sv. Kristofora, održati svoj tradicionalni viteški turnir u potpuno novim okolnostima. Za razliku od »normalnih« godina, ovogodišnji će turnir biti zatvorenog tipa i održat će se na otvorenom prostoru arheološkog parka sv. Ivana Evanđelista u srcu grada Raba, a svi koji to žele, moći će nadmetanje u gađanju samostrelom pratiti putem YouTube kanala ili Facebook stranice Rab stream TV.


Imajući u vidu sve okolnosti, rapskaje turistička zbilja zapravo jako dobra, a brojke govore da bi Rab, kad se sve zbroji i oduzme, mogao prijeći 60 % ostvarenih rezultata rekordne 2019. godine.
I manifestacije poput Rapskih glazbenih večeri, Rapskog likovnog ljeta odvijaju se prema planu, a kolovoz donosi ugođajno i glazbeno atraktivne »Kantune« koji će na poseban način oživjeti grad od parka Dorke do Pjacete i od Svetog Ivana do Mahačeve vile. Tu je još i planirani Rab Film Festival, a ako prilike dopuste, rujan bi mogao započeti Rab Jazz Festom.