Nova infrastruktura

Potpisan ugovor za dogradnju luke Mrtvaška na Lošinju vrijedan 57 milijuna kuna

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Predviđena je izgradnja lukobrana u dužini od 105 metara s dvije trajektne rampe za prihvat brodske linijeU Mramornoj dvorani PPMHP Rijeka potpisan je ugovor za radove dogradnje luke otvorene za javni promet Mrtvaška na otoku Lošinju vrijedan preko 57 milijuna kuna.


Ugovor su potpisali ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija te predstavnik izvođača radova TEXO MOLINOR d.o.o. Cavtat i Impresa Construzioni Mentucci Italija Antonio Deranja u prisutnosti župana Zlatka Komadine i pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture Siniše Orlića.


Projektom izgradnje luke Mrtvaška na samom jugu otoka Lošinja, predviđena je izgradnja lukobrana u dužini od 105 metara s dvije trajektne rampe za prihvat brodske linije u nacionalnom domaćem prometu, kao i za prihvat međunarodne pomorske linije.
Isto tako, u produžetku lukobrana i trajektne rampe planira se izgraditi operativni plato u dužini od 100 metara za prihvat brzobrodske pomorske linije i za prihvat gospodarskih brodica. U nastavku operativnog platoa biti će pružena mogućnost prihvata stalnog veza za domicilno stanovništvo otoka Ilovika.Izgradnjom luke Mrtvaška stvaraju se preduvjeti za pomorsku povezanost otoka Lošinja, Grada Malog Lošinja s Dalmacijom i otočjem u zadarskom arhipelagu, te sa susjednim otocima Rabom i Pagom.


„Korona nas nije spriječila da radimo i gradimo, a ovaj projekt samo je nastavak velikog investicijskog ciklusa u lučku infrastrukturu“, rekao je prilikom potpisivanja Ugovora župan Komadina te naglasio da je izgradnja luke Mrtvaška veliki doprinos prometnoj povezanosti Lošinja, uvođenja trajektne linije i stvaranja preduvjeta za takozvanu plavu magistralu.


„Ovaj projekt samo je kruna dosadašnjih ulaganja u područje otoka Lošinja, gdje je realizirano već nekoliko značajnih lučkih projekata kao što su Rovenska, Unije, Susak. Zahvaljujem resornom ministarstvu što je podržalo sve te projekte koje su naše lučke uprave na vrijeme pripremile kako bi spremni dočekali mogućnost povlačenja europskog novca“, rekao je župan.


Foto galerija: Potpisan ugovor za dogradnju luke Mrtvaška na Lošinju vrijedan 57 milijuna kuna Foto: Marko Gracin


Pomoćnik ministra Siniša Orlić rekao je kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tokom zadnjih godina ulaže velika sredstva u razvoj lučke infrastrukture, dok je gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić istaknula kako je projekt dogradnje luke Mrtvaška od velikog značaja za građane Malog Lošinja, pogotovo Ilovčane.


„Ovo je važan i veliki trenutak jer je svaki novi kilometar i nova trajektna linija preduvjet i osnov za bilo kakav daljnji razvoj“, rekla je Kučić zahvalivši Županiji i Ministarstvu.


Po okončanju postupka javne nabave za radove na dogradnji luke Mrtvaška, na koji su pristigle 4 ponude, donesena je Odluka o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude zajednice ponuditelja TEXO MOLINOR d.o.o. Cavtat i Impresa Construzioni Mentucci Aldo S.R.L. Italija, vrijednosti 57.180.492,45 kuna sa PDV-om.


Za projekt dogradnje luke otvorene za javni promet Mrtvaška na otoku Lošinju, dodijeljena su bespovratna sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u ukupnom iznosu od 81.203.795,49 kuna, što su i najveća odobrena sredstva za izgradnju na obali u PGŽ.


Od tog novca, sredstva namijenjena za izvođenje radova iznose 70.645.870,25 kuna, što je više od ukupnog iznosa odabrane ponude za izvođenje radova, čime je u cijelosti zatvorena financijska konstrukcija za radove na dogradnji luke Mrtvaška.


Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i v.d. ravnateljica Uprave za pomorstvo MMPI Nina Perko, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević te predsjednik UV ŽLU Mali Lošinj Loris Rak.