Poskupljenje

Ponikve najavile nove cijene odvoza otpada na Krku. Usluga poskupljuje za čak trećinu

Mladen Trinajstić

Najavljeno je da će na ovotjednoj Skupštini Ponikava prema prijedlogu novog cjenika poskupjeti usluga zbrinjavanja otpada za trećinu u odnosu na njegovu današnju cijenu koštanjaPUNAT – U organizaciji Općine Punat, u velikoj sali puntarskog Narodnog doma održana je javna tribina pod nazivom »Gospodarenje otpadom i cijena odvoza otpada – hoće li nam odvoz otpada uskoro poskupjeti?«.


Iako s tematikom za koju se moglo pretpostaviti da će privući pažnju mnogih, skup ipak nije polučio preveliku posjećenost pa se u auditoriju prostrane sale u ovoj prigodi našlo svega petnaestak otočana, među kojima i trećina s područja Puntu susjednog grada Krka, dijelom čak i iz redova članova Gradskog vijeća. Unatoč tome, jednoipostana rasprava kojoj je prethodilo uvodno izlaganje kojim su s trenutnim stanjem stvari na planu gospodarenja otpadom na otoku Krku okupljene upoznali direktor otočnog komunalnog društva Ponikve eko otok Krk Ivica Plišić i njegov pomoćnik Ivan Jurešić, bila je i sadržajna i informativna, na trenutke temperamentna, ali i konstruktivna, i to unatoč činjenici da se komunalci i građani oko nekih tema baš nikako nisu uspjevali usuglasiti.


Razlog i motive upriličenja ove tribine predstavio je općinski načelnik Punta Daniel Strčić koji je ujedno i moderirao tim skupom. Čelnik te otočne lokalne jedinice skup je »objasnio« svojom odlučnošću da se sve za najširu javnost te općine bitne teme ubuduće predstavljaju i raspravljaju sa svim dionicima tamošnje svakodnevice.
– Drugi, konkretniji razlog mog sazivanja ove trbine leži u činjenici da se upravo ovog tjedna održava Skupština Ponikava koje sam i ja član, a na kojoj bi trebao biti predstavljen prijedlog novog cjenika usluga gospodarenja otpadom koje ta tvrtka provodi na cijelom otoku, a o kojem bi se potom trebala očitovati i svojim ga odlukama prihvatiti sva predstavnička tijela krčkih jedinica lokalne samouprave – napomenuo je Strčić.


Konkretne odluke


Ono što je i načelnika Punta, jednako kao i građane koji su se odazvali njegovom pozivu, motiviralo na uključivanje u raspravu bila je naznaka, odnosno najava da će na ovotjednoj Skupštini prijedlog novog cjenika te komunalne usluge donijeti poskupljenje usluga zbrinjavanja otpada za trećinu u odnosu na njegovu današnju cijenu koštanja. Iako se o toj tematici kao i samim postocima vjerojatnog poskupljenja u otočnim krugovima razgovara već mjesecima, sad je, čini se, nastupio trenutak u kojemu će neke konkretne odluke, ovog puta nepopularne, ipak morati biti donesene, a u kojem obliku i s kojim iznosima poskupljenja – pokazat će rasprave koje će uslijediti unutar predstavničkih tijela.


U svakom slučaju, čulo se jučer, nakana i cilj komunalaca jest da novim cijenama već od 1. siječnja iduće godine »pokriju« očekivani porast troškova tog sustava do kojeg će, istakli su Plišić i Jurešić, neminovno doći ispunjavanjem obveze odvoženja svog nerazvrstanog otpada s otoka Krka na Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina.


Zbog toga će, podsjetili su spomenuti, značajno narasti troškovi zbrinjavanja miješanog otpada za pokrivanje kojih, uvjeravali su okupljene predstavnici Ponikava, nema mogućnosti u »unutarnjim uštedama« niti bilo kakvom drugom obliku organizacijskih ili finanacijskih preslagivanja unutar te komapanije. Tvrdeći da su veliki fiksni troškovi tog sustava na otoku ponajprije rezultat potrebe njegova prilagođavanja zakonskim obvezama, ali i ljetnim vršnim opterećenjima, odnosno periodu kad na otoku otpad stvara i do 150 tisuća ljudi, predstavnici Ponikava okupljenim Puntarima i Krčanima nastojali su prezentirati svoje »računice« i usporedbe kojima je cilj bio ukazati da je sadašnja, ali i buduća očekivana cijena te usluge još uvijek osjetno povoljnija od onih koje za istu, ili čak manje kvalitetnu uslugu plaćaju korisnici komunalnih usluga u regionalnom okruženju.


Osnovica obračuna


Građane je pak najviše zanimala problematika po mnogima nezakonitog korištenja stambenih kvadrata kao osnovice obračuna i naplate te usluge pa je u nekim trenucima upravo po tom pitanju bilo najviše (blago) povišenih tonova. Iako se, očekivano, suglasje oko potrebe i opravdanosti najavljenog poskupljenja na relaciji korisnika i pružatelja te usluge nije našlo, jedna od »konsenzualnih konstatacija« ovog u konačnici uspjelog skupa bila je da je dijalog ove vrste dobrodošao, ali i da bi u budućim promišljanjima i odlučivanjima o načinu i iznosima naplate te usluge trebalo voditi računa da se otočane, koji su i do sad pokazali zavidunu razinu ekološke osvještenosti (dokazanu kroz iznimno viosoke udjele odvojeno zbrinutog otpada) – pravednije i učinkovitije stimulira, s ciljem da tako nastave postupati i u budućnosti. A to se, ocijenio je dobar dio u puntarskom domu okupljenih, sadašnjima, ali ni budućim modelom obračuna i naplate te usluge ne postiže!


Transparentna rasprava donosi kvalitetan model


Posebne pohvale na račun organizatora ove tribine došle su iz redova krčkih gostiju, mahom članova nezavisne liste kojoj je na proteklim izborima na čelu bio gradski vijećnik Goran Marević, a koji su činili trećinu okupljenih. Ističući da se u njihovom gradu takva događanja, nažalost, nikad ne održavaju, Krčani su, iako se ne slažući s dobrim dijelom od Ponikvara im predstavljenih brojki i teza, ustvrdili da se jedino javnim i transparentnim raspravljanjem može iznaći model koji će kvalitetno i pošteno izbalansirati učinkovitost i troškovnu opravdanost sustava gospodarenja otpadom, a koji, tvrde neki među njima, i dalje može biti i bolji, ali i jeftiniji!