Slavlje

Petrova na Iloviku u okolnostima spora oko Mrtvaške; nije bilo “gradskih otaca” iz Malog Lošinja

Bojan Purić

Na procesiji su mještani nosili kipove sv. Petra i Pavla / Snimila MARINELA JEROLIMIĆ

Na procesiji su mještani nosili kipove sv. Petra i Pavla / Snimila MARINELA JEROLIMIĆ

Poslije vjerskih obreda, mještani i gosti - a negdje između te dvije kategorije našlo se i ponešto Ilovčana koji već dulje žive u Americi, a rodnom se otoku vraćaju  ljeti - nastavili su druženje uz piće i kolače, kao i nezaobilazni pršut 


ILOVIK  Bez prisustva predstavnika gradske uprave Malog Lošinja, ali u prisustvu opozicijskih članova Gradskog vijeća, održana je proslava Petrova, odnosno blagdana sv. Petra i Pavla, prema vjerovanjima zaštitnicima Ilovika. U župnoj je crkvi održana misa koju su vodili lunski župnik Franko Markulić, ovdašnji župnik Filip Šabalja te Vedran Kirinčić iz župe u Astoriji (SAD), prvi put na Iloviku. Mjesnim ulicama održana je procesija u kojoj su nošeni kipovi svetaca.


Poslije vjerskih obreda, mještani i gosti – a negdje između te dvije kategorije našlo se i ponešto Ilovčana koji već dulje žive u Americi, a rodnom se otoku vraćaju  ljeti – nastavili su druženje uz piće i kolače, kao i nezaobilazni pršut kojeg je donio i na licu mjesta rezao Janko Kirbiš, ljubljanski liječnik i već godinama posjetitelj otoka.
U jeku najvećih napetosti uslijed započete gradnje luke u Mrtvaškoj, Vijeće Mjesnog odbora Ilovik u svojem je priopćenju dan uoči proslave objavilo da bi neprimjerenim smatralo dolazak “gradskih otaca” iz Malog Lošinja.