Natjecanje u dubinskom ronjenju

Petar Klovar postao svjetski rekorder sa zaronom na dah od čak 91 metra

Mladen Trinajstić

Adriatic Freediving

Adriatic FreedivingKRK – U sklopu ovogodišnje, netom upriličene, manifestacije Krčko podmorje, u akvatroriju između otoka Krka i Cresa održano je treće po redu izdanje natjecanja u dubinskom ronjenju na dah Adriatic Freediving Trophy.


Atraktivno, ali i zahtjevno natjecanje, iza čije organizacije stoji AIDA Hrvatska – organizacija koja organizira natjecanja, verificira rekorde, promovira ronjenje na dah i educira o takvoj vrsti ronjenja, okupila je brojne ronioce iz svih dijelova svijeta, među ostalima i one iz Venezuele, Italije, Slovačke, Švedske, Norveške, Njemačke, Švicarske, Mađarske i Hrvatske. Svi oni, u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva, ogledali su se u raznim disciplinama tog lijepog, ali i zahtjevnog sporta, a koje je u jedinstveno natjecanje uklopio Riječanin Vitomir Maričić, višestruki svjetski rekorder i instruktor ronjenja na dah te ujedno i predsjednik organizacije AIDA Hrvatska.


– Ovogodišnji Adriatic Depth Trophy više su pogodile posljedice pandemije nego li njegovo prošlogodišnje izdanje, no unatoč tome uspjeli smo u namjeri da natjecanje, koje je po svome trajanju, odnosno broju natjecateljskih dana, drugo u svijetu, održimo na najvišem nivou. Adriatic Depth Trophy jedinstven je po tome što se boduje prema standardima AIDA i CMAS federacije, što je presedan u svijetu ronjenja, a čime su postavljeni temelji za bodovanja usklađena s jedinstvenim (globalnim) standardom. Ove, kao i prošle godine, bili smo počašćeni svjetskim rekordom koji je na svom terenu ostvario Petar Klovar zaronivši, u disciplini bez peraja, čak 91 metar, što je uistinu fantastičan rezultat. Također, Klovar je zauzeo prvo mjesto u muškoj konkurenciji, ostavivši za sobom drugoplasiranog Mađara Marcella Baga i trećeplasiranog Hrvata Dinu Maksana. Ukupna ovogodišnja pobjednica u konkurenciji žena bila je Laia Sopena iz Španjolske, a za kojom su se u ženskoj konkurenciji našle drugoplasirana Iru Balic iz Venezuele i Melinda Bajai iz Mađarske – predstavio je Maričić.
Tijek natjecanja, kao i rezultati, mogli su se pratiti putem službene internetske stranice adriaticfreediving.com ili pak Facebook profila Adriatic Freediving. Spomenuti treba i da je u sklopu manifestacije Krčko podmorje prošlog vikenda u Velikoj gradskoj vijećnici u Krku održan znanstveno-stručni skup na temu Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora koji su zajednički priredili Udruga Eko-Kvarner, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Grad Krk. Također, valja spomenuti i da je za prvu polovicu listopada najavljena međunarodna eko-akcija čišćenja podmorja.