In vino veritas

Ovog vikenda dođite u Punat na čašu dobrog vina

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Vinari s kontinenta izlažu u Puntu.Vikend za uživanje! Tako bi se u svega nekoliko riječi mogao opisati novi ljetni program, odnosno mini vinski festival koji koncem ovog tjedna, u suradnji s novinarkom, urednicom i ljubiteljicom te promotoricom vina Sanjom Muzaferija, organizira Turistička zajednica Općine Punat.


Od 15. do 17. srpnja novi vinski događaj će na zlatni otok Krk dovesti tako vinare iz Baranje, Erduta i Iloka. – Ideja festivala koji smo nazvali »In vino veritas« mogla bi se sažeti u krilatici »pobratimljeni u vinu«, a iza nje je zamisao jačanja prijateljskih i poslovnih odnosa vinara s područja Baranje, Erduta i Iloka, s naglaskom na pobratimljene općine Punat i Tovarnik, objasnio nam je, najavljujući predstojeća vinska gostovanja, direktor TZO-a Punat Branko Karabaić.


Dodao je i da će se kroz spomenuto događanje raditi i na intenziviranju i jačanju veza između poslovnih subjekata jadranske i panonske Hrvatske, ponajprije predstavnika ugostitelja i hotelijera.
U svom prvom izdanju, In vino veritas festival provest ćemo u obliku svojevrsnog spajanja zelene i plave Hrvatske, a ne manje važno, prilika će to biti i da se domaćini, ali i njihovi ovih dana iznimno brojni ljetni gosti upoznaju s bogatstvom vinske ponude Hrvatske te da se pritom još i dobro zabave, nastavlja Karabaić.


Šest vinarija


Koncept ovog vinskog festivala rođen je još 2019. godine, ali se zbog već svima dobro poznatih razloga, na žalost njegovih nesuđenih domaćina i gostujućih sudionika, nije uspio održati niti 2020., a ni 2021. godine, otkriva nam Karabaić, ističući kako tu vinsko-promotivnu manifestaciju kane priređivati i u idućim ljetima.


Od petka do nedjelje u središtu Punta kušat će se i uživati najfinija vina. Ovoga će puta priliku predstavljanja svojih vinskih aduta ondje iskoristiti neke manje, obiteljske vinarije iz Baranje, Erduta i Iloka, njih sveukupno šest – vinarije Agris i Kovats, Vina Papak, Vina Pinkert, Vina Siber te Vina/Podruma Szabo.


U Puntu im je osiguran besplatan smještaj te izlaganje, odnosno promotivno točenje i prodavanje vina na štandovima-kućicama postavljenim na glavnom mjesnom trgu.


Bonovi i čaše


Endre Kubik iz vinarije Pinkert održat će i edukativnu radionicu Vinski terroir Baranje, uz kušanje ponajboljih vina koja ta regija nudi.


TZ Punat organizirat će prodaju bonova posjetiteljima sajma.


Moći će se koristiti i čaše za degustaciju vina, a izložena i kušana vina posjetitelji će moći kupiti izravno kod vinara. Gostujući vinari će svoja vina predstaviti i na »poslovnoj večeri« koja će biti održana u obližnjem restoranu Bocoon, gdje će se priliku družiti, upoznati i povezati s gostujućim izlagačima imati i lokalni restorateri, hotelijeri, ljubitelji i poznavatelji vina, kao i drugi uzvanici.


Ne treba posebno napominjati da će se za trajanja festivala na prostoru središnjega puntarskog trga odvijati zabavni program, uz više glazbenih gostovanja.