Nakon prošlogodišnje pauze

Otvoreno jedino otočno klizalište: Krčani jedva dočekali povratak leda u Omišalj

Mladen Trinajstić

Super nam je ovdje i zapravo smo jedva dočekali da se led vrati u naše mjesto, rekli su nam Emanuel Požega i Lana Rajić, osnovci iz Omišlja, a isto smo čuli i od Vršanki Anite i Lore ŠpoljarićOMIŠALJ – Dugo se čekalo, ali se čekanje na koncu i isplatilo. Tim bi se riječima mogli sažeti dojmovi većine klizača koji su, u prvom danu omišaljskog adventskog programa, u velikom broju pohrlili na klizalište uređeno u tamošnjem Društvenom domu. Nakon što je prije dvije godine velika sala tog tada netom izgrađenog društvenog kompleksa u predbožićno vrijeme po prvi put poprimila obličje »centra zimskih aktivnosti«, lani je zbog svima nam znanih okolnosti stavljanje Doma u klizački pogon ipak moralo izostati. Stoga i ne čudi da su se, svi oni guštanja na ledu željni veliki i mali otočani ovog vikenda u velikom broju slili k tom iznova ledenim parterom prekrivenom kompleksu u kojem se, uz taktove prigodnih božićnih pjesama, tijekom cijelog vikenda mogla čuti vesela cika klizača, na omišaljski led pristiglih sa svih dijelova otoka Krka.


Prava zabava tek slijedi


– Super nam je ovdje i zapravo smo jedva dočekali da se led vrati u naše mjesto, rekli su nam zbog neumorne jurnjave zaleđenom dvoranom pomalo zapuhani Emanuel Požega i Lana Rajić. Osnovci iz Omišlja, u društvu svojih vršnjakinja Paole i Valentine, već na dan otvorenja omišaljskog klizališta guštali su »sve u šesnaest«, intenzivno nadoknađujući lanjske zaostatke.

– Volimo klizati pa smo, i dok u našem mjestu nije bilo klizališta, u toj aktivnosti znali uživati u drugim gradovima, od kojih nam je Rijeka najbliža, rekao je Emanuel kojeg je njegova prijateljica dopunila konstatacijom da je od svih klizališta koje je do sad vidjela ipak uvjerljivo najljepše i najbolje ono njihovo, omišaljsko.


– Prava će zabava uslijediti tek kad nam počnu zimski praznici, kad budemo bili slobodni i kroz tjedan, ali i kad ovo klizalište bude otvoreno tijekom cijelog dana, složili su se naši sugovornici ističući da to svi jedva čekaju.Usavršavanje vještina


Među ništa manje brojnim odraslim klizačima, na omišaljskom smo ledu ovog vikenda zatekli i Anitu Špoljarić iz Vrha, mamu koja je u klizanju uživala u društvu svoje kćeri Lore.


– Eto, i Vršani kližu, i to prilično dobro, pohvalila nam se uz smijeh spomenuta otočanka napominjući da je lanjski izostanak klizanja u Omišlju posebno teško pao njenoj kćeri.


– Kad smo doznali da nam se klizalište vraća na naš otok, obje smo bile presretne pa smo već na dan njegova otvaranja odlučile provjeriti jesmo li zaboravile klizati, odnosno je li se »uhvatilo« i do danas zadržalo što od klizačkih vještina s kojim smo se upravo u ovoj dvorani pred dvije godine obje po prvi put praktično upoznale, kaže naša sugovornica, priznajući da su na koncu obje i više nego zadovoljne svojim klizačkim tehnikama.


– Ovo je uistinu lijep i kvalitetno uređeni kompleks koji, za razliku od većine takvih sadržaja koji se u vrijeme adventa upriličuju u gradovima diljem naše zemlje, uopće ne izgleda improvizirano, već nalikuje pravom klizalištu, ustvrdila je naša sugovornica sigurna da će se zbog toga narednih dana često vraćati u omišaljski Društveni dom.Kiša odgodila dio adventskog programa


Iako je zbog najave kišnog vremena koje je, barem što se subote tiče, na otoku Krku na koncu u potpunosti izostalo, dobar dio planiranih koncertnih događanja pomaknut je na neke od nadolazećih vikenda, a manji je dio adventskog programa ipak održan. Tako se i u gradu Krku tijekom subotnje večeri pod koprivićem koji već desetljećima raste u samom središtu grada okupio i više nego respektabilan broj velikih i malih Krčana, a sve kako bi svjedočili činu paljenja blagdanske svjetleće dekoracije koja je zabljesnula točno u 17 sati. Oduševljenju ondje okupljenih klinaca pridonijeli su i zvuci božićnih hitova koje je s razglasa kupolom natkrivene pozornice u toj prilici puštao DJ Alex Sabattini, ali i mirisi jestivih i tekućih adventskih specijaliteta čijoj su se pripremi i ponudi ovih dana posvetili brojni ugostitelji.