Besplatan program

Otočni zen: Joga sutra u Puntu, cijelog ljeta u Krku

Mladen Trinajstić

Foto TZG Krk

Foto TZG Krk

S početkom u 12 sati sutra je na puntarskom Trgu zahvalnosti najavljeno besplatno vježbanje joge, dok je u Krku tijekom ljeta besplatna joga na rasporedu utorkom i četvrtkom od 8 do 9 satiMilijuni ljudi diljem svijeta uživaju u dobrobitima joge i upravo zbog njezinih učinaka Opća skupština Ujedinjenih Naroda još je 2014. godine, uz potporu čak 175 zemalja svijeta, 21. lipnja proglasila Međunarodnim danom joge koji se otad svake godine posebnim programima obilježava u cijelom svijetu, a već godinama i na otoku Krku.


U gradu Krku joga je već dugo snažno prisutna i zastupljena, ponajprije zahvaljujući inicijativi učiteljice joge Svjetlane Vrkljan Radovčić, koja je pri Joga savezu Hrvatske ovaj otočni grad pozicionirala kao jedno od domaćih središta u kojima se organizirano i predano promiče joga u svim njezinim aspektima.


Krk je tako već godinama dio zajednice 20-ak hrvatskih gradova u kojima se Međunarodni dan joge obilježava pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Indije, ali i turističkih zajednica otoka Krka koje već šest godina organizirano promiču jogu.


Za sve uzraste
Ove će godine, doznajemo od Vrkljan Radovčić i Branka Karabaića, direktora TZ-a općine Punat, Krk biti domaćinom centralne otočne proslave tog dana.


– Surya Yoga i TZ Punat ove će godine imati čast uime svih otočana dobre volje na Krku ugostiti i veleposlanika Indije u našoj zemlji, Njegovu Ekscelenciju Raj Kumar Srivastava sa suprugom, rekla je Svjetlana Vrkljan Radovčić najavljujući sutrašnju proslavu te napomenula da će podnevni program biti otvoren i besplatan za sve, bez obzira na iskustvo sudionika ili pak njihovo dosadašnje znanje o jogi.


– Program vježbe prilagođen je svim uzrastima pa su svi pozvani obući udobnu odjeću, ponijeti sa sobom prostirku za vježbanje ili ručnik za plažu i sutra doći na puntarski Trg zahvalnosti u 12 sati, rekla nam je otočna promicateljica joge.


Uz prigodan uvodni program na spomenutom će prostoru biti održane demonstracije joge u kojima će osim Vrkljan Radovčić meditativne vježbe još predvoditi i iskusne gostujuće voditeljice – Daliborka Margetić i Tatjana Ljuština Milaković.


Ljetni program


Spomenimo i da će, uz prigodni program koji će ovog puta biti organiziran u Puntu, svi ljubitelji joge i ovog ljeta imati priliku redovito se opuštati i rekreirati i u sklopu cjeloljetnog programa koji je Vrkljan Radovčić, odnosno Surya Yoga, u suradnji s TZ-om grada Krka, pripremila i u tom otočnom gradu.


Krčani i njihovi posjetitelji, baš kao i prethodnih ljeta, jogu sve do sredine rujna sad tako imaju priliku upoznavati i prakticirati na prostoru otvorenog vježbališta Dražica (Activity Center Krk).


Ondje će od sad biti organizirani besplatni treninzi joge, svakog utorka i četvrtka u vremenu od 8 do 9 sati.


Prilikom treninga obavezna je upotreba vlastite prostirke i pridržavanje epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, naglašavaju organizatori napominjući i da je po dolasku vježbača, a prije sudjelovanja na treningu, obavezna prijava na recepciji otvorenog vježbališta Dražica.