BEZ ŠUŠURA

Omišljani su u tišini podigli Pusta na Prikeštu

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Članovi karnevalskih skupina Babani i Omišjanski babani službeno su otvorili karneval, istina »poskrivečki«, ali - tradicija je tradicijaOMIŠALJ – Bez ikakvog pratećeg programa i uz odsustvo javnosti, čak i predstavnika medija, Omišljani su ovog vikenda podigli svog Pusta i na taj način i službeno otvorili karneval od kojeg, kako stvari danas stoje, ovog puta vjerojatno (ali i očekivano) baš i neće biti nekog prevelikog šušura.


Večer prije no što je u službenom programu bilo najavljeno, a sve kako bi se izbjegla okupljanja te s njima i bilo kakvi nepotrebni epidemiološki rizici, članice i članovi dviju omišaljskih karnevalskih skupina – Babani i Omišjanski babani odradili su ono što su, prenijeli su nam jučer, osjećali svojom dužnošću odraditi, a sve u nastojanju da se karnevalska tradicija Omišljana i Njivičana ne prekine, odnosno da se običaji »ne zataru«.


– Nažalost, u okolnostima kakve su nastupile i slijedom kojih se svuda oko nas pooštarvaju protuepidemijske mjere, ocijenili smo da ne bi bilo primjereno upriličavati okupljanja ove vrste te je stoga otvaranje karnevala i podizanje pusta na stup trga Prikešte obavljeno »poskrivečki«, bez prisustva šire javnosti, objasnila nam je jučer direktorica Turističke zajednice Općine Omišalj Andrea Orlić Čutul. Nije skrivala svoja nadanja i vjeru da će se u nastavku najluđeg djela godine epidemijske prilike popraviti, a mjere olabaviti te da će makar dio planairanih, javnosti već predstavljenih programa ipak moći biti održan.
– To ponajprije vrijedi za ona događanja koja smo planirali upriličiti na otvorenome, među ostalim i za utrku kareta Njivice Grand Prix, ali i za omišaljski Bljak fest. Ako ikako bude moguće, te ćemo manifestacije nastojati provesti u djelo, zaključila je čelnica omišaljskog TZ-a, napomenuvši da se u vremenu i okolnostima u kojima već neko vrijeme živimo baš ništa, pa tako ni programi ove vrste, ipak ne mogu planirati »zdravo za gotovo«.