Muzej u Martinšćici

Očuvane uspomene na prvu industrijsku proizvodnju na Cresu

Walter Salković

Prostor površine 30-ak kvadrata smješten u prizemlju Kaštela, ispunjen je predmetima iz destilerije obitelji Linardić i dokumentima o njezinom radu, a organiziran je i etnografski kutakMARTINŠĆICA – Zahvaljujući upornom radu Ive Saganića, umirovljenog pomorskog kapetana i zaljubljenika u lokalnu povijest, ali i doprinosu drugih članova zavičajne udruge Rožec kojoj je Saganić na čelu, Martinšćica je dobila svoj mali muzej nazvan »Andrija Linardić« koji je svečano otvorila zamjenica župana Marina Medarić.


– U obnovu derutnog prostora utkano je više od 650 sati dobrovoljnog rada članova udruge, mještana i simpatizera naše zamisli, a projekt osnutka muzeja u Martinšćici dobio je financijsku potporu Primorsko-goranske županije i zbog toga im velika hvala, naglasio je Saganić.
Prostor površine tridesetak kvadrata smješten u prizemlju Kaštela, nekadašnjeg ljetnikovca plemićke obitelji Sforza, ispunjen je predmetima iz destilerije obitelji Linardić i dokumentima o njezinom radu, organiziran je etnografski kutak te izložene fotografije Stivana Vere Soldičić.


Biografije Vidovćana


Muzej nosi ime Andrije Linardića, vizionara i poduzetnika iz Martinšćice koji je početkom 20. stoljeća otvorio prvu destileriju i time pokrenuo prvu industrijsku proizvodnju na otoku. O njegovom porijeklu, životu i djelu opširno je govorio Ivo Saganić, naglasivši da »otac i sin Linardić zaslužuju svoj muzej i spomen-obilježje u Martinšćici kako bi se ovjekovječio uspjeh velikana koji su ime Martinšćice doveli još prije 112 godina na svjetsku kartu industrijske proizvodnje eteričnog ulja«.
Prigoda je iskorištena i za prezentaciju skraćenog engleskog izdanja Saganićevog kapitalnog djela »Naši stari Vidošćani« u kojoj je predstavio biografije 456 mještana Vidovića. O knjizi je govorio dr. Julijano Sokolić, istraživač otočne povijesti iz Malog Lošinja. Pod nazivom »Rural life revival«, u prijevodu Bernarda Solisa, knjigu je u Bratislavi izdala međunarodna organizacija SIMRA i financirala je europskim sredstvima. Sve primjerke autor je darovao udruzi Rožec (upravo preimenovane u Magriž) i prepustio joj svu dobit od prodaje.


Kapetan-domaćin


Prostor i sve koji će u njega dolaziti blagoslovio je mjesni župnik fra Tomislav Kero, u ime mještana govorio je Jakov Kurtović, a svoje stihove recitirala je Tatjana Linardić. Pročitana je poruka akademika Elsa Kuljanića, a program je svojim nastupom obogatio orlečki folklor.
Svečanosti su prisustvovali unuci Andrije Linardića, Alessandra Fornasier iz Trsta (koja je muzeju ustupila dio eksponata) i Donato Kučić iz Martinšćice, a među mnogobrojnim gostima bili su predstavnici Grada Cresa i turističkih zajednica Cresa i Malog Lošinja.


Izložbeni prostor bit će otvoren sljedećih mjesec dana svaku večer od 20 do 22 sata. Prisutan će biti kap. Saganić i posjetiteljima na četiri jezika, po potrebi, govoriti o povijesti Martinšćice i destilerije Linardić.