Uloženo 40 milijuna kuna

Novi lukobran u Cresu spreman za korištenje

Walter Salković

»Nesretna koncesija« pretvorila se u ljepotana koji je donio potpuno novu vizuru creske luke / Foto ROBI SABLIĆ

»Nesretna koncesija« pretvorila se u ljepotana koji je donio potpuno novu vizuru creske luke / Foto ROBI SABLIĆ

Projekt ŽLU-a Cres, kao jedna od najvećih investicija u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, prvi je završen i prvi je dobio uporabnu dozvoluCRES – Završnom konferencijom za medije zaključen je projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, najveći dosad realizirani projekt na području Grada Cresa i jedno od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije. U izgradnju vanjskog lukobrana ukupne dužine 185 metara te uređenje 280 metara rive uloženo je gotovo 40 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava, pet milijuna osiguralo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, dok je ostatak financiran sredstvima Primorsko-goranske županije i Županijske lučke uprave Cres, nositelja projekta.


Spremno za upotrebu


Istaknuto je to na konferenciji organiziranoj u velikoj dvorani Zajednice Talijana Cres na kojoj su sudjelovali ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić, creski gradonačelnik Marin Gregorović, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić te državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.
Domaćin skupa, ravnatelj Opatić, zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, za koji je posebno naglasio da je dovršen prije roka.
– Novi lukobran sa šetnicom do centra Cresa spreman je za upotrebu već ove sezone. Očekujem da ćemo vrlo brzo vidjeti plodove najvećeg i najvažnijeg projekta naše lučke uprave jer su njime postavljeni čvrsti temelji za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma. To će unaprijediti kvalitetu života građana otoka Cresa te okolnih otoka arhipelaga kojima je sada osigurana temeljna infrastruktura za uvođenje većeg broja cjelogodišnjih linija za olakšano i sigurnije putovanje tijekom cijele godine, rekao je Opatić.
Gradonačelnik Gregorović, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća lučke uprave, prisjetio se duge povijesti projekta koji se »od nesretne koncesije pretvorio u ljepotana koji je donio potpuno novu vizuru creske luke«. Istaknuo je da Lučka uprava ima spreman još jedan veliki projekt, a to je uređenje luke Martinšćica, za koji vjeruje da će se uskoro realizirati uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava te Primorsko-goranske županije kao osnivača lučke uprave.


Prvi dobili uporabnu​


Dožupanica Medarić podsjetila je da su, uz projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, na području Primorsko-goranske županije u tijeku projekti, sufinancirani europskim sredstvima, ukupne vrijednost 222 milijuna kuna.
– Projekt ŽLU-a Cres, kao jedna od najvećih investicija u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, prvi je završen, na što zaista možemo biti ponosni, zaključila je Medarić te nadodala da se veseli završetku i ostalih projekata koji će uvelike utjecati na bolju prometnu i turističku povezanost.
Zadovoljstvo finaliziranim projektom izrazila je i državna tajnica Spomenka Đurić.
– Nije mi prvi put da sam na Cresu zbog ovog projekta i stoga sam ponosna što je upravo od svih ulaganja u unapređenje lučke infrastrukture baš ovaj creski projekt prvi dobio uporabnu dozvolu. Uskoro bi se to trebalo dogoditi u Crikvenici te u još nekim lukama od 21 koje su trenutačno u provedbi. U lučku je infrastrukturu uloženo gotovo milijardu kuna te se doista radi o renesansi ulaganja u hrvatske otoke i obalu, kako je rekao ministar Butković. Ovaj lukobran ne samo da će osigurati zaštićeniju luku i omogućiti bolju komunikaciju svim stanovnicima arhipelaga, već i preduvjete za demografsko jačanje. Ministarstvo regionalnog razvoja je uvijek bilo na raspolaganju svim otocima i otočanima, a tako će biti i dalje, zaključila je državna tajnica Đurić, nakon čega su svi uzvanici razgledali uređenu zapadnu obalu i novi lukobran, na kojem ih je kao posebno iznenađenje dočekala klapa Burin s nekoliko pjesama.