Skupocjeni kvadrati

Ne jenjava interes za stare slovenske bungalove na Cresu. Ovaj put rekord za kvadrat “stao” na 6.261 euro

Orjana Antešić

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Za najvišu cijenu je prodan apartman od 40 "kvadrata" u dvojnom objektu koji je, s početnih 77.816 eura, na kraju prodan za 252.000 eura ili 6.261 eura po četvornom metruRIJEKA/CRES – U drugom paketu prodaje novih pet bungalova u Staroj Gavzi na otoku Cresu, za koje se na slovenskoj eborzi.si licitiralo prekjučer, nije oboren rekord od 360.000 eura iz prošlog kruga, no interes, a time i postignute cijene, i dalje su vrlo, vrlo visoke.


I ovog se puta radilo o kućicama u prvom redu do mora koje su preuređene 2007. godine, a prosječna cijena postignuta na dražbi iznosila je 5.491 eura po kvadratnom metru stambenog prostora, pri čemu valja imati u vidu da se ovog puta radilo o apartmanima u dvojnom i trojnom objektu, dakle, ne o samostalnim kućicama.


Prema pisanju slovenskih medija, ovog je puta za svoj komadić morskog raja na Cresu licitiralo ukupno 265 ponuditelja, a za najvišu cijenu je prodan apartman od 40 »kvadrata« u dvojnom objektu koji je s početnih 77.816 eura, na kraju prodan za 252.000 eura, ili 6.261 eura po četvornom metru. Za drugi dio istog dvojnog objekta, površine 33 kvadrata, licitacijom se cijena s početnih 63.734 eura podigla na 191.000 eura. Apartmani u trojnom objektu, površine 40 te dva od 33 »kvadrata«, otišli su za 231.000, odnosno 150.000 i 160.000 eura. Svi novi vlasnici bungalova u Staroj Gavzi moći će uživati u čarima terasa od pedeset kvadrata, s neometanim pogledom na more, a osim što su sve u novije vrijeme obnovljene, svih deset kućica iz ova prva dva dražbovna paketa imaju omogućen i prilaz vozilima.
Nakon što je na temelju pravomoćnog rješenja suda u Novoj Gorici stečajni upravitelj građevinskog poduzeća Primorje iz Ajdovščine sredinom listopada pripremio i raspisao prve javne dražbe za ukupno 38 kućica u naselju Stara Gavza na Cresu, koje su dio stečajne mase ovog poduzeća, cijeli postupak ide, barem zasad, brzo i glatko. Prodaja 38 bungalova osmišljena je na način da se svake srijede, do zaključno 19. siječnja, u sedam tura na licitaciju ponudi novi paket kućica, odnosno apartmana. Mahom se radi o bungalovima od 33 i 40 četvornih metara, a sredinom prosinca na red dolaze i nešto veće kućice, od 46 četvornih metara, sa četiri ležaja, a na prodaji će se naći i jedna kućica od 73 četvorna metra i otprilike isto tolike površine pripadajuće terase. Njezina početna cijena iznosi 127.156 eura.


Osim ovih deset iz prva dva paketa, sve su te kućice izgrađene u razdoblju od 1978. i 1981. godine i otad nisu preuređivane. Kako neslužbeno doznajemo, s kupcima prvih pet kućica, za koje su pretprošle srijede postignuti eurski rekordi, prekjučer su već potpisani ugovori.


Osim cijene koju su ponudili, na transakcijski račun prodavatelja novi vlasnici uplaćuju i troškove poreza na nekretnine (3 posto), koje onda Primorje u stečaju uplaćuje hrvatskoj Poreznoj upravi, te još blizu 1.500 eura dodatnih troškova, no time su kupci bungalova »pokrili« sve izdatke vezane uz kupoprodaju, prijenos i sudsku uknjižbu vlasništva u Hrvatskoj.