Od 16. srpnja

Najavljene 47. Osorske glazbene večeri, posvećene su Vladimiru i Marku Ruždjaku

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Sedamnaest koncerata, jak inozemni program, samo je dio onoga što čeka posjetitelje ovoljetnih Osorskih glazbenih večeri.Sedamnaest je koncerata u programu Osorskih glazbenih večeri, koje će biti održane od 16. srpnja do 18. kolovoza u “malom vječnom gradu” Osoru, pretežno u ex-katedrali Uznesenja Marijina (dva koncerta bit će održana na otvorenom, na gradskom trgu).


Program i druge pojedinosti o festivalu na konferenciji za novinare u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju predstavili su umjetnički ravnatelj Branko Mihanović, izvršni producent Josip Nalis, lošinjska gradonačelnica Ana Kučić te Martina Lipovac, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj.


Iako je festival od svojih prvih dana, 1976. godine, orijentiran na hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, na programu su i ugledni glazbenici iz inozemstva, poput rusko-armenske pijanistice Eve Gevorgjan, trija Busch, kvarteta Van Kuijk, a i na otvaranje festivala 16. srpnja dolaze strani izvođači, članovi Baselskog komornog orkestra sa solisticom Bomsori Kim, korejskom violinisticom, koja će, prema Mihanovićevim riječima, u Osor doputovati odmah nakon nastupa u New Yorku.
U posljednja dva srpanjska dana Osorske će večeri “izaći van”, pa će 30. srpnja na trgu nastupiti ansambl Robyja Lakatosa iz Mađarske, a večer potom ansambl “Transhistria” Tamare Obrovac.


Ovogodišnje 47. po redu Osorske glazbene večeri bit će posvećene Vladimiru Ruždjaku u povodu stote godišnjice njegova rođenja te Marku Ruždjaku u povodu desete godišnjice smrti.


Na festivalu će biti i šest praizvedbi domaćih autora (Uhlik, Obradović, Tudor, Juranić, Tarbuk, Ferek-Petrić).


Ovogodišnja je novost festivala to što se ulaznice mogu kupiti preko interneta, a na licu mjesta platiti karticom, istaknuo je Nalis, a na kraju konferencije za novinare, umjesto uobičajene glazbene izvedbe uživo, prikazan je kratki film Ivone Vladović “Duo”, u kojemu u suvremenom plesu nastupaju Patricia Bušić i Mario Nebosenko, na glazbu Olje Jelaska.