Općina Dobrinj

(NAD)STANDARD U ambulanti u Šilu uskoro i stomatološka ordinacija

Mladen Trinajstić

Ulaganjem u zdravstvenu ustanovu u Šilu, stanovništvo će dobiti dodatne usluge / Foto S. DRECHSLER

Ulaganjem u zdravstvenu ustanovu u Šilu, stanovništvo će dobiti dodatne usluge / Foto S. DRECHSLER

Općina je uredila prostorije još lani i čeka se da Dom zdravlja PGŽ-a nabavi potrebnu opremu i angažira stomatologa, s time da je u općinskom proračunu osigurano nešto više od 12.000 eura za sufinanciranje redovnog rada ordinacije 


DOBRINJ  U nastojanju održavanja dostignutoga, a još više i daljnjeg unapređivanja standarda zdravstvene zaštite svojih žitelja, kao i turističkih posjetitelja, većina krčkih jedinica lokalne samouprave već godinama izdvaja značajna sredstva iz svojih proračuna za sufinanciranje troškova rada pojedinih zdravstvenih ustanova. Općina Dobrinj jedna je od onih lokalnih jedinica koje za tu nakanu osiguravaju ponajviše novca, i to kako nam je općinski načelnik Neven Komadina objasnio – »silom prilika«.


Besplatni ultrazvuk


– Unatoč činjenici da je u dobrom dijelu godine posjećuje i privremeno nastanjuje značajan broj turističkih i vikend-posjetitelja, u toj bi krčkoj općini samo po sebi, odnosno bez sudjelovanja Općine u financiranju rada zdravstva, malo toga, ako uopće išta, na raspolaganju bilo stalnom i povremenom stanovništvu, konstatira općinski načelnik.


Značajni iznosi izdvajaju se za rad turističke ambulante / Snimio M. Trinajstić
– Ove smo godine za tu vrstu usluga u našem proračunu osigurali čak 75.500 eura, nastojeći održati dostignute standarde, ali i dodatno podići razinu zdravstvene skrbi lokalnog stanovništva, jednako kao i iz godine u godinu sve brojnijih posjetitelja, kaže nam dobrinjski načelnik. Obrazlažući što sve ide u spomenutu proračunsku stavku kojom se žiteljima i posjetiteljima Dobrinjštine dostupnima nastoje učiniti neke nadstandardne, a dijelom i one najosnovnije usluge zdravstvene zaštite, naš nam je sugovornik otkrio da je i Općina Dobrinj ove godine nastavila praksu višegodišnje suradnje s nekim privatnim zdravstvenim ustanovama iz bližeg okruženja, među kojima i s Poliklinikom Ivaniš. Kao i njihovi susjedi iz drugih krčkih lokalnih jedinica, i Dobrinjci su ove godine s tom ustanovom ugovorili pravo na pružanje besplatne zdravstvene zaštite, točnije ultrazvučnih pretraga za stanovnike općine Dobrinj starije od 14 godina. U toj će Poliklinici stanovnici općine Dobrinj tijekom 2024. godine moći besplatno ultrazvučno pregledavati vrat, štitnu žlijezdu, dojke i trbuh, kao i vršiti ultrazvučne pretrage male zdjelice, pazuha i prepona, a orijentacijski i želuca te crijeva. Po već ustaljenoj i uhodanoj praksi, naručivanje pregleda prethodno će se obavljati telefonskim putem, a prilikom pregleda pacijent mora predočiti osobnu iskaznicu čime dokazuje da je stanovnik te otočne općine. Prihvaćanjem ovog ugovora Općina Dobrinj se Poliklinici obavezala isplaćivati paušalnu naknadu u ukupnom godišnjem iznosu 3.540 eura.


Općina Dobrinj, za razliku od drugih krčkih lokalnih jedinica čiji žitelji imaju mogućnost korištenja usluga stomatologa, već neko vrijeme s Domom zdravlja PGŽ-a radi na uspostavi i početku djelovanja jedne takve ordinacije i na području dobrinjske općine.


Dodatni tim u turističkoj ambulanti

 


– Osim toga, Općina sufinancira i programe provođenje tečajeva za trudnice, odnosno priprema za roditeljstvo budućih roditelja, za što Domu zdravlja Primorsko-goranske županije uplaćujemo 400 eura. Za financiranje rada dodatnog medicinskog tima u Ambulanti Šilo, odnosno tamošnjoj ordinaciji obiteljske medicine, a što je vezano uz program rada turističke ambulante u ljetnim mjesecima, iz ovogodišnjeg ćemo proračuna izdvojiti 13.300 eura, dok je za djelovanje dodatnih timova koji će u ljetnoj sezoni biti raspoređeni u otočnoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a u našem ovogodišnjem proračunu osigurano 5.200 eura, nastavlja dobrinjski općinski čelnik.

Stomatološka ordinacija


– Već lani Općina je u sklopu Ambulante Šilo obnovila i uredila prostorije namijenjene budućoj stomatoškoj ordinaciji, zajedno sa svim propisanim pratećim sadržajima poput sanitarija. Spomenuti iskorak učinjen je slijedom odluke Općinskog vijeća koje je prihvatilo sporazum postignut s Domom zdravlja PGŽ-a, temeljem čijih bi se odredbi u tom od općine renoviranom prostoru ulaganjima županijske zdravstvene ustanove opremila i za začetak rada osposobila stomatološka ordinacija. Općina se, osim ulaganja u prostor, obvezala i na sufinanciranje redovnog rada te ordinacije te je slijedom toga obvezna godišnje izdvajati nešto više od 12 tisuća eura. Tako je i spomenuti iznos sad osiguran u našem ovogodišnjem proračunu, nastavlja naš sugovornik napominjući da je Općina svoj dio posla zgotovila još lani, a sad se čeka i da Dom zdravlja odradi svoj dio zadaća oko nabave sve potrebne opreme i angažiranja stomatologa.


Neven Komadina / Snimio M. TRINAJSTIĆ


– Stoga ovu priliku koristim da sumještanima najavim očekivano skorašnje otvaranje te ordinacije, odnosno uspostavljanje nove, danas nam nažalost još uvijek nedostajuće, zdravstvene usluge, nastavlja Komadina od kojeg smo doznali i da je ukupno dosadašnje ulaganje u taj projekt doseglo vrijednost od čak 55 tisuća eura.


Sve više troškova na teret općina

 


– Intencija općinske uprave je da našem stanovništvu, jednako kao i brojnim posjetiteljima, osiguramo zadovoljavajuću razinu zdravstvene skrbi, u skladu s današnjim civilizacijskim standardom. Nažalost, za dobar dio takvih usluga naše se zdravstvo ne bi moglo samo pobrinuti, bez izdvajanja sredstava iz lokalnih proračuna kojima, iz godine u godinu, sve više takvih troškova pada na leđa, zaključio je Neven Komadina. Ponovio je da će ta krčka Općina, dokle god može, pratiti i financijski servisirati pružanje zdravstvenih usluga korištenje kojih bi, u suprotnome, stanovništvu tog dijela otoka bilo znatno teže dostupno.

»Nepredviđeni troškovi«


Uz sve nabrojano, Općina u ovoj godini izdvaja i 17.700 eura za sufinanciranje rada ordinacije opće, odnosno obiteljske medicine u Dobrinju koja također djeluje u okrilju Doma zdravlja PGŽ-a. Prema godišnjem ugovoru, spomenuti se iznos plaća kao razlika, odnosno dvotrećinski udio Općine u punom iznosu predviđenom za »standardnu djelatnost tima u segmentu opće, odnosno obiteljske medicine«. K tome, u zdravstvenom dijelu ovogodišnjeg općinskog proračuna Dobrinjci su predvidjeli i jednu opću stavku, »tešku« 16.300 eura, iz koje su sredstva na raspolaganju za sve dodatne troškove koji bi u tim programima mogli iskrsnuti. A do njih, kaže nam načelnik, nažalost, prečesto dolazi nastupanjem nekih nepredvidivih okolnosti ili pak podizanjem zatraženih iznosa učešća lokalnih uprava, najčešće po modelu uzmi ili ostavi. Ako se spomenuta stavka ne utroši, sredstva iz nje bit će usmjerena uvođenju nekih novih zdravstvenih programa, pojasnio je načelnik općine Dobrinj.