Živost

Na području grada Krka u studenom 40 posto bolji turistički rezultati nego lani

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Na području grada Krka u prvih 15 dana studenoga rezultati su za čak 40 posto bolji od prošlogodišnjih – u odnosu na lanjskih 275 noćenja, ove ih je godine u istom periodu registrirano čak 1.100Iako su, u apsolutnim vrijednostima, turistički rezultati koji se na Krku ostvaruju tijekom ovog mjeseca (a s kojima čak i u onim »normalnim« godinama započinje period zimske »hibernacije« bodulskog turizma) ne mogu uspoređivati s prometom koji se ondje ostvaruje tijekom rujna i listopada, a još manje u ljetnoj špici, statistički podaci s kojima su predstavnici Turističke zajednice grada Krka ovih dana izašli u javnost daju naslutiti da bi u smislu nastojanja produljenja sezone i poduzetničkog koncentriranja na dulji, možda čak i cjelogodišnji rad, ova godina mogla biti ona koja će dokazati da za to na Krku uistinu ima potencijala.


Kako nam je predstavila Ivana Kovačić, direktorica TZG-a Krka, statistike turističkih ostvarenja na području grada Krka u studenom, iako sveukupno nevelike, ipak govore da unatoč dubokoj jeseni i eskalaciji epidemioloških izazova kakvi se bilježe u cijeloj Europi, turistički promet na području ovog otočnog grada ipak nije potpuno zamro. Naprotiv, zbirni rezultati prve polovine mjeseca koji i dalje teče osjetno su bolji no datumski usporedivi rezultati prošle, po ukupnim ostvarenjima rekordne godine.


Bolje nego lani


– Na području grada Krka tijekom prvih 15 dana mjeseca studenoga ostvareni su rezultati za čak 40 posto bolji od onih prošlogodišnjih, ističe Kovačić, otkrivajući nam da je do sredine mjeseca u krčkom jesenskom ozračju uživalo tek nešto manje od četiri stotine posjetitelja, boravkom kojih je ukupan ovogodišnji turistički rezultat »podebljan« za nešto više od 1.600 noćenja.
Prošle je godine u istom 15-dnevnom periodu u komercijalnom smještaju bilo registrirano samo 275 posjetitelja koji su u tom razdoblju ostvarili tek nešto više od 1.100 noćenja, nastavlja naša sugovornica, napominjući i da je glavnina ovomjesečnog turističkog prometa rezultat produljenog rada krčkih kampova, ali i sve intenzivnijeg prometa koji ondje ostvaruju domaći posjetitelji.


– Lani su u ovom periodu u ukupnu turističku statistiku našega grada bila uključena tek 32 domaća posjetitelja, dok ih je ove godine, samo u objektima komercijalnog smještaja, dakle bez vikendaša i prijatelja, tijekom prva dva tjedna ovog mjeseca bilo 223.


I broj noćenja koja ovih dana ostvaruju domaći posjetitelji osjetno je veći u odnosu na prethodne jeseni pa je aktualna brojka u tom smislu čak sedam puta puta veća od terminski usporedivih lanjskih pokazatelja, govori direktorica krčkog gradskog TZ-a.


Predstavljajući nam neke od brojnih različitosti ove, u odnosu na sve prethodne turističke godine, Kovačić je istaknula i da se jedna od glavnih ocrtava i u nikad većem broju otvorenih smještajnih objekata u vrijeme kad su, gotovo pa tradicionalno, Krčani do sad već uglavnom spavali »zimski san«.


Cjelogodišnja ponuda


Kampovi Ježevac i Bor rade cijelu godinu, a isto vrijedi i za obiteljski hotel Maritim. U najavi je i otvaranje hotela Marina koji će, prema najavama njegovih vlasnika iz tvrtke Hoteli Krk, također oživjeti tijekom posljednjeg ovogodišnjeg mjeseca i nadolazećeg blagdanskoga perioda.


U predstavljanju aktualne, zapravo atipične jesenske turističke slike svoga grada, direktorica Turističkog ureda TZG-a Krk nije propustila podsjetiti i na sadržajnost, odnosno raznovrsnost ponude koja i dalje stoji na raspolaganju svima koji se i u idućim danima odluče odmoriti i opustiti na području grada, pa i otoka Krka.


– Doprinos tome i dalje nastavljaju davati brojni lokalni ugostitelji, ove godine više no ikad također okrenuti cjelogodišnjemu radu. Na njihova se nastojanja »naslanja« i naša promotivna akcija lokalne gastronomije »Put do okusa Krka« u koju se do sad uključilo devet krčkih ugostitelja, a s čime smo i više no zadovoljni, zaključila je prva operativka te krčke turističke institucije.


Domaći gosti ovogodišnji »hit«


Prema podacima sustava eVisitor kojim se evidentira promet prijavljenih turista, od početka siječnja pa do posljednjeg dana listopada 2020. godine na području grada Krka ukupno je registrirano 112.900 posjetitelja te 686.400 noćenja.


U usporedbi s istim razdobljem 2019. godine, do sad je tako ukupno ostvareno 48 posto dolazaka, te 52 posto od ukupnog broja prošlogodišnjih noćenja. Najveći broj noćenja ostvaren je u objektima u domaćinstvu (336.400), a zatim i u kampovima (284.500), hotelima i objektima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.


Najbrojniji posjetitelji grada Krka i ove su godine uvjerljivo bili Nijemci, a za njima slijede Slovenci te domaći gosti koji su, čini se, ove godine bili pravi »hit« među krčkim domaćinima.