Mladi Bejani Renato i Mihael spasili život mladom bjeloglavom supu

P. N.BELI – Bejan Renato Martinčić, kad uhvati priliku biti na barci, rado to i čini, pa se tako, s prijateljem Mihaelom Pavletićim s Krasice, u ponedjeljak otisnuo na đir barkom.


Mladići su na lokaciji Kargadur, u sjevernom ornitološkom rezervatu na otoku Cresu, uočili mladog bjeloglavog supa kako je poletio s niske stijene i pao u more. Sup se uspio izvući na stijenu, no u takvim slučajevima, mladom supu je potrebna pomoć. Znali su to i dva prijatelja Renato i Mihael i sami su se odvažili spasiti supa i dovesti ga u Oporavilište u Beli.


Nije za začuditi da se baš Renato Martinčić odvažio na ovaj plemeniti čin i znao na koji način pomoći supu, jer naime Renato je sin Darije Martinčić, danas zaposlenice Centra za posjetitelje i Oporavilišta za bjeloglave supove u Belom kojeg vode Javna ustanova »Priroda« s Primorsko-goranskom županijom, a nekad zaposlenice Eko-centra Beli kojeg je vodio dr.sc. Goran Sušić, i koja je većinu života provela radeći za dobrobit supova.Ovdje možemo reći da vrijedi poslovica »krv nije voda«, a Renato, iako tek punoljetan, tako je u evidenciji Centra Beli upisan kao najmlađi spašavatelj bjeloglavog supa. Trenutno se u Oporavilištu u Belom nalazi sedam bjeloglavih supova na oporavku, većinu njih su baš spasili lokalni žitelji koji tisućljećima žive s »orlima« kako ih nazivaju.
– Baš prošlog tjedna jednog mladog supa spasili su također Bejani. Hvala Bejanima, ali i svim drugima koji na bilo koji način pomažu u očuvanju ove strogo zaštićene vrste, koja danas u Hrvatskoj gnijezdi još samo na Kvarnerskim otocima, rekla je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove »Priroda«.