»Uskršnji leptir«

Mlada umjetnica Nikolina Šeremet nastavlja muralima uljepšavati Malinsku

Mladen TrinajstićMALINSKA – Mlada malinskarska umjetnica Nikolina Šeremet koja je, i u sklopu programa EPK Rijeka 2020. (u dijelu koji se na području Malinske ostvarivao kroz aktivnosti udruge Termen), ocrtavala murale što danas krase to otočno mjesto, ovih mu je dana podarila novu zidnu umjetninu.


Njen netom dovršeni mural nazvan »Uskršnji leptir« uljepšao je tako zid zgrade javnih sanitarija lociranih na obali, ispred malinskarskog hotela Riva.


Kako je, predstavljajući javnosti svoj novi mural, objasnila ova darovita i samozatajna otočna umjetnica, spomenuti rad inspiriran je činjenicom da je otok Krk odavno prepoznat kao otok leptira stoga što na njemu obitava preko 1.400 vrsta tog lijepog i za opstojnost ekosustava vrlo binog kukca. Uskrsni leptir (Zerynthia polyxena), navodi u svojoj objavi na jednoj društvenoj mreži autorica, pojavljuje se tek u jednoj, proljetnoj generaciji. Vrijeme leta mu je vrlo kratko pa je i zato često nezabilježen u mnogim područjima, zaključuje Šeremet, podsjećajući da je uskrsni leptir ujedno i strogo zaštićena vrsta »šarenih letača«.
Autorica pritom zahvaljuje na podršci i pomoći u ostvarenju svog novog street art projekta predstavnicima udruge Termen i Općine Malinska-Dubašnica koji su dozvolili oslikavanje tog javnog objekta.