WiFi4EU

Loparanima i turistima visokokvalitetan pristup bežičnom internetu

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Pristup internetu kompletno besplatan - samo valja biti u zoni oko baznih stanica u radijusu od oko stotinjak metara te klikom na mrežu WIFI4EU prihvatiti uvjete korištenjaOpćina Lopar sklopila je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru instrumenta za povezivanje Europe: program WiFi4EU s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže (INEA) u okviru ovlasti koje je na nju prenijela Europska komisija.


Komisija je odlučila dodijeliti bespovratna sredstva za aktivnost pod nazivom »WiFi4EU – promicanje internetske povezivosti u lokalnim zajednicama«.


Korisniku je određen rok od 18 mjeseci od datuma stupanja na snagu Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava da dovrši instalaciju bežičnog interneta. Uslijed pandemije virusa COVID-19, početni rok od 18 mjeseci produljen je u dva navrata za sve korisnike.
Bespovratna sredstva za aktivnost isplaćuju se u obliku jednokratnog iznosa (»kupon«). Projekt je planiran kroz Proračun Općine Lopar i Plan nabave, a u 100-postotnom iznosu financira ga EU s 15.000 eura.


Za provedbu aktivnosti korisnik je dužan odabrati poduzeće za instaliranje bežičnog interneta kao izvođača.


Nakon puno promišljanja na koji način uspješno realizirati projekt, proveden je postupak javne nabave – jednostavna nabava s javnim prikupljanjem ponuda, te je Općina Lopar u suradnji sa Zagrebačkom tvrtkom »Callidus grupa« uspjela premostiti sve izazove i uspješno odraditi WIFI4EU projekt.


Europskom inicijativom WiFi4EU Općina Lopar omogućila je svojim stanovnicima i turistima visokokvalitetan pristup bežičnom internetu.


Postavljena je provjerena, visokokvalitetna oprema Cambium Networks, čijim su modernim širokopojasnim pristupnom internetu pokrivene najfrekventnije lokacije u Loparu. Bazne stanice su postavljene na lokacijama: DVD; Lopar riva; Park Kapić; Rtić; Rajska plaža te Livačina.


Ovim projektom Općina je započela kvalitetnu izgradnju infrastrukture za tehnološke projekte koji dolaze kroz buduća EU sredstva u vidu dodatnih pozicija za WIFI pristupne točke te pametnih rješenja za općine i gradove (upravljanje javnom rasvjetom, otpadom …).


Pritom valja istaknuti da je pristup internetu kompletno besplatan. Potrebno je biti u zoni oko baznih stanica u radijusu od oko stotinjak metara te klikom na mrežu WIFI4EU prihvatiti uvjete korištenja.