Radionica chefa Zdravka Tomšića / Foto D. BUŠ
Sudionici radionica imali su priliku saznati kako se u tradicionalnim namirnicama i tipičnim načinima pripreme može pronaći inspiracija za nova jela koja čuvaju snažnu vezu s otokom Cresom
povezane vijesti
CRES – U hotelu Kimen predstavljen je projekt i međunarodna titula »Kvarner – europska regija gastronomije 2026.« kojim se holistički, sustavno, planski i strateški povezuju gastronomija, turizam i kultura te razmjenjuju znanja između poljoprivrednog, obrazovnog, turističkog i institucionalnog sektora. Projekt su creskim ugostiteljima, OPG-ovima, lokalnim proizvođačima, ali i učenicima creske gimnazije koji pohađaju predmet Škola i zajednica te drugim dionicima u destinaciji predstavili komunikacijska stručnjakinja Irina Ban i chef konzultant Zdravko Tomšić, Žarko Stilin iz udruženja Kvarner Wines prezentirao je vina vinara okupljenih u udruzi, dok je u ime domaćina prisutne pozdravila Željka Stašić, direktorica Turističke zajednice Grada Cresa, koja je, uz Turističku zajednicu Kvarnera, bila organizator događanja.

Vodič po okusima od mora do gora / Foto D. BUŠ
Zanimljiva brošura
Poseban dio programa bio je posvećen predstavljanju brošure »Vodič po okusima od mora do gora« koja na jedinstven način prikazuje bogatstvo i raznolikost gastronomije Primorsko-goranske županije. U publikaciji je otok Cres zauzeo važno mjesto, zahvaljujući svojim autentičnim receptima i tradicionalnim namirnicama koje odražavaju posebnost otočkog podneblja. Predstavljeni su »darovi od creske ovce« (sir, skuta, udić, olito i janjetina), ekstradjevičansko maslinovo ulje od autohtonih sorti slivnjača i plominka, dragocjena samonikla kadulja od koje se dobiva vrhunski med, te plava riba, odnosno plavice i srdele.
Radionica za kuhare
Drugog dana događanja održana je praktična radionica za kuhare pod vodstvom chefa Tomšića na temu creske baštinske gastronomije. Sudionici su imali priliku saznati kako se u tradicionalnim namirnicama i tipičnim načinima pripreme može pronaći inspiracija za nova jela koja čuvaju snažnu vezu s otokom Cresom. Pripremani su janjeći ragu sa creskim aromatičnim biljem, ravioli nadjeveni janjetinom s kaduljom i maslinovim uljem, okruglice od janjetine, janjeći consomme, škombar u škartocu, plavica na salatu i polpete od srdele. Brošura s receptima i načinima pripreme jela prikazanih na radionici moći će se nabaviti naknadno.