Dobre brojke

Krku se smiješe novi turistički rekordi. Svibanj na otoku za četvrtinu je bolji nego lani

Mladen TrinajstićKRK – Ako se po jutru dan poznaje, otočane čeka odlična turistička godina, ona u kojoj bi sudeći prema i više no osjetnim premašenjima predsezonskih rezultata prošle, ujedno i rekordne turističke godine, vrlo lako i vjerojatno mogli biti postavljeni novi rekordi, kako na planu broja posjetitelja, tako i ostvarenih noćenja.


Na području otoka Krka tijekom svibnja je ostvareno nešto više od 75,4 tisuća dolazaka te čak 298 tisuća noćenja, što je, u odnosu na datumski usporediv period prošle godine, rezultat bolji za osjetnih 23,56 posto u dolascima te 26,12 posto u noćenjima.


Kako doznajemo od predstavnika TZ-a otoka Krka zaduženih za praćenje i statističko obrađivanje fizičkih pokazatelja turističkih kretanja, najviše je posjetitelja Bodulije u prošlom mjesecu odsjedalo u domaćinstvima, a slijede kampovi te hoteli. Najbrojniji gosti tijekom svibnja uvjerljivo su bili Nijemci, s učešćem većim od 48 posto u ukupnim noćenjima. Slijede Austrijanci koji su bili zastupljeni sa 16 posto, a potom Slovenci s učešćem od 9,21 posto.
– Najveći porast u noćenjima u proteklom su periodu na Krku ostvarili Poljaci koji su premašili 2019. godinu i po broju dolazaka kao i noćenja, s učešćem u ukupnom broju noćenja od gotovo pet posto: predstavila nam je Majda Šale, direktorica otočnog TZ-a. Sličan trend bilježi se i kod Mađara i Nizozemaca. Domaći gosti imaju učešće od 5,40 posto, ali i blagi minus od 3,04 posto u odnosu na lanjske brojke.


Slično kao i svibanjski, i više su no obećavajući rezultati za prvih pet mjeseci ove godine. Na »zlatni otok« u tom je periodu, naime, pristiglo 131.593 turista koji su uživajući u čarima krčke predsezone ostvarili 483.720 noćenja. A to je 18-postotno povećanje u dolascima te za 19,19 posto u noćenjima u odnosu na »prolazno vrijeme« prvih pet lanjskih mjeseci. Majda Šale nam je rekla i da je najposjećanija destinacija u dosadašnjem dijelu 2023. godine uvjerljivo bio grad Krk, ispred Omišlja, Baške, Punta, Malinske, Dobrinja i Vrbnika. Otok Krk je u ukupnom turističkom prometu Kvarnera tijekom proteklih pet mjeseci sudjelovao s respektabilnih 28 posto.