"Kišni ispad"

Krk “potopilo” 200 litara kiše po četvornom metru, bujice se stvarale na “kritičnim mjestima”

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Na službenoj mjernoj postaji DHMZ-a izmjeren je tako i novi krčki apsolutni rekord u padalinama, i to sa čak 194 litre kiše po kvadratu u protekla 24 sata.Slično onom “kišnom ispadu” kojemu su pred samo koji tjedan svjedočili žitelji Malinske i djelova Dobrinjštine, tijekom večernjih sati nedjelje odnosno jutarnjih sati ponedjeljka i žitelji grada Krka muku su mučili s ekstremnim kišnim padalinama i bujicama koje su se stvarale na mnogim “kritičnim mjestima”.


Prema podacima pojedinih lokalnih meteo postaja ali i mjerenja koja prate i objavljuju pojedini lokalni meteo portali proizlazi da je unutar nešto više od 12 sati područje tog otočnog grada s neba natopilo tek nešto manje od dvije stotine litara po četvornome metru.


Na službenoj mjernoj postaji DHMZ-a izmjeren je tako i novi krčki apsolutni rekord u padalinama, i to sa čak 194 litre kiše po kvadratu u protekla 24 sata.

Interesantno je spomenuti i da se mjerenja na toj postaji kontinuirano vrše od 1981. godine iz čega proizlazi da je noć s nedjelje na ponedjeljak, barem što se grada Krka tiče, bila najkišnijom u proteklih četrdesetak godina!


Iako su zbog konfiguracije terena u Krku danas izostale poplave u razmjerima kakve su sredinom studenog bilježene na nekim dijelovima Malinske, tijekom jutarnjih sati današnjeg dana na mnogo lokaliteta tog otočnog lokalnog središta moglo se svjedočiti vatrogasnim akcijama, uglavnom poveznima s ispumpavanjima vode iz prizemnih i podrumskih prostorija.Po običaju, i ovog se puta najviše “točilo” iz skladišnih prostorija Trgovačkog centra Krka smještenog na lokalitetu Šetališta svetog Bernardina gdje, kod svake veće i snažnije kiše, prodore vode u unutarnje prostore prizemnih i suterenskih etaža dodatno pospješuje plimom i južinom u ovakvim okolnostima redovito “podignuto” more iz trgovačkom centru susjedne gradske luke. Sličnim smo prizorima svjedočili i u starogradskoj jezgri.


Trgovine i kafići u susjedstvu Vele place ali i kod Malih vrata, danas su također bila područja gdje su krčki vatrogasci imali posala, mahom onog povezanog s baratanjem prijenosnim pumpama.


Valja reći i da je osim, po količina padalina koje su se sručile na Krk, protekla noć specifična bila i po njihovoj izrazitoj lokalnoj koncentriranosti.


Dok je sam grad plivao potopljen s gotovo dvije stotine litara po kvadratu, pojedine mjerne postaje u njegovom najbližem susjedstvu mjerile su tek kojih tridesetak milimetara padalina po kvadratu.