Komunalije

Krenuli poboljšati vodno-komunalnu infrastrukturu u Novalji, evo što su sve učinili

Katarina Bošnjak

Izgradit će se ukupno 53 kilometra cjevovoda, povećati priključenost stanovništva na sustav odvodnje i omogućiti pročišćavanje otpadnih vodaTvrtka Komunalije izvijestila je o napretku radova na projektu »Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Novalja« koji se odvijaju u naseljima Novalja, Stara Novalja, Caska, Vidalići, Kustići, Zubovići i Metajna.


Glavni ciljevi projekta, koji proizlaze iz strateških dokumenata i EU direktiva vezanih za sektor zaštite voda, pridonijet će smanjenju prodiranja kanalizacijskih voda u podzemlje, boljoj kvaliteti vode namijenjenoj ljudskoj potrošnji te time i zaštiti zdravlja građana.


Izgradit će se ukupno 53 kilometra cjevovoda, povećati priključenost stanovništva na sustav odvodnje i omogućiti pročišćavanje otpadnih voda na membranskom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda II. stupnja, kapaciteta 39.000 ES, što je jamstvo za trajnu zaštitu mora.
Prisutne je pozdravio direktor Komunalija Neven Korda koji je prezentirao projekt i izvijestio o trenutnom napretku radova koji su u visokom stupnju izvršenosti.


Također, istaknuo je da je za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u tijeku podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu, a radovi bi trebali početi u svibnju ove godine.


Do kraja godine planira se dovršenje svih aktivnosti vezanih za izgradnju mreže te kompletna nabava komunalne opreme.


Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izrazio je zadovoljstvo napretkom projekta koji je dio promjena koje su u fokusu obilježenog Svjetskog dana voda i koji će donijeti prednosti u vidu smanjenja onečišćenja i racionalizacije potrošnje vode na otoku.


Na predstavljanju su bili i gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, ličko-senjski župan Ernest Petry i Karmen Cerar, načelnica Sektora za projekte iz područja vodnoga gospodarstva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.


Ukupna vrijednost projekta iznosi 33 milijuna eura (bez PDV-a), od čega bespovratna EU sredstva iznose 23 milijuna eura, a nacionalno sufinanciranje 10 milijuna eura.