VRIJEDNA DONACIJA

Krčkom zdravstvu šest koncentratora kisika

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Sofisticirani, 31.000 kuna vrijedni uređaji omogućuju dotok veće koncentracije kisika u pluća pacijenata s respiratornim tegobama uzrokovanim koronavirusom ili drugim težim oboljenjima, olakšavajući im disanjeKRK – Pred sjedištem krčke ispostave Doma zdravlja PGŽ-a jučer je upriličena primopredaja više novih, otočnim medicinarima iznimno vrijednih uređaja za terapiju kisikom. Radi se o šest koncentratora kisika Airsep VisionAire 5, sa svom pripadajućom opremom, koje je krčkom Domu zdravlja u ovoj progodi donirala Marina Punat Grupa d.d. iz Punta – tvrtka poznata po predanoj skrbi o dobrobiti potrebitih, ali i cjelokupne lokalne zajednice u kojoj djeluje, a čije brojne zdravstvene i socijalne potrebe ta grupacija sad već tradicionalno prati te financijski i materijalno »opslužuje« kroz svoje korporativne donacijske projekte.


Gotovo 31 tisuću kuna vrijedna donacija, pojasnila nam je koordinatorica krčke ispostave Doma zdravlja PGŽ-a, dr. Alemka Žic, snažna je i učinkovita potpora potencijalnim potrebama koje bi otočno zdravstvo moglo imati kod skrbi o oboljelima od COVID-19 virusa, ali i kod niza drugih oboljenja i stanja respiratornog sustava.


»Odmah, sad i ovdje«


– Ovo nisu respiratori, već u nekim segmentima njima slični uređaji koji se, za razliku od prvospomenutih, mogu koristiti i izvan bolničkih ustanova kakvih, znamo, na Krku nema, napomenula je dr. Žic. Čak šest uređaja koje su nam naši plemeniti donatori dobavili i sad nam uručili, sofisticirani su aparati koji kisik potreban pacijentima s respiratornim tegobama uzrokovanim koronavirusom, ali i nizom drugih težih oboljenja olakšavaju disanje, omogućujući im dotok veće koncentracije kisika u njihova pluća kroz maske. Bitno je napomenuti i da se pacijentima potreban kisik uz pomoć naprava kojima smo sad ojačali svoju opremu dobiva iz atmosferskog zraka, tako da se mogu koristiti posvuda, i to vrlo jednostavno, napomenula je dr. Žic dodajući da će, s obzirom na to da se Marina Punat Grupa sad pošteno »isprsila« i nabavili čak šest uređaja, oni biti distribuirani u ambulante diljem otoka Krka, dok će dva koncentratora ipak ostati u ispostavi u Krku gdje je zapravo i najveća koncentraciju pacijenata. Zahvaljujući vrijednom doprinosu Puntara sveukupnom standardu krčkog zdravstva, otočni, ali i gostujući pacijenti sad će, odmah po potrebi, moći koristiti te suvremene uređaje. Takvi slični uređaji, doznali smo, i dosad su povremeno bili u uporabi posredstvom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno regionalnih zdravstvenih centara, ali naravno ne »odmah, sad i ovdje« kao što će, barem na Krku, to biti sada.


Potraga od ožujka
Marijan Topolovec, direktor Marina Punat Grupe u sklopu koje, osim samog nautičarskog centra, još posluje i brodogradilište Punat i niz Marininih turističkih, hotelijerskih i tehničko-servisnih tvrtki-kćeri, napomenuo je da je krčkim zdravstvenim djelatnicima netom uručena donacija rezultat njihovih nastojanja pomaganja u liječenju pacijenata kojima je utvrđen virus COVID-19. – Prvenstveni cilj nabave koncentratora kisika bila je želja Marina Punat Grupe da se pomogne Domu zdravlja Krk i lokalnim ambulantama u osiguravanju bliže i neposrednije terapije kisikom za sve stanovnike otoka, ali i sve ostale pacijente koji se u nekom trenutku zateknu na otoku, a potrebna im je pomoć. Ujedno se time rasterećuju bolnički kapaciteti u Rijeci i pruža bolja zdravstvena zaštita našim otočanima, napomenuo je Topolovec.


Predstavio nam je i da su u »potragu« za uređajima koji bi medicinarima mogli pomoći u nošenju s izazovima kojih, barem ne u većoj mjeri, na Krku dosad na sreću nije bilo, u toj tvrtki dali još u ožujku, odmah kad su shvatili razmjere zdravstvenih izazova te uvidjeli potrebe lokalnih liječnika vezano uz nošenje s korona-izazovima. Kad smo shvatili da respiratori za otok Krk nisu opcija, u dogovoru s predstavnicima Koordinacije otočnih stožera Civilne zaštite našli smo njima najsličnije uređaje koji se u nas mogu koristiti, ali i koji će korisnima ostati i nakon prolaska ove pandemije, objasnio nam je Topolovec.


Kupili sve što se našlo na tržištu


Šest uređaja koje smo uspjeli pronaći na tržištu i doslovce »zgrabiti« u okolnostima zapravo globalno prisutne navale na respiratorna pomagala i jagme kojoj smo svi svjedočili, bilo je zapravo jedinih šest slobodnih, neprodanih uređaja u trenutku kupnje. Da ih je bilo više, bili bismo ih kupili još, nasmijao se čelnik otočne poslovne grupacije siguran da su koncentratori kisika sad u dobrim rukama te da će, već od danas, biti dostupni svima kojima njihovo korištenje bude potrebno.