Proljetna aktivnost

Krčke turističke zajednice pripremile Camino Krk Story. Prvo na redu je upoznavanje istoka i juga otoka

Mladen Trinajstić

Na redu je upoznavanje istočnog i južnog dijela našeg otoka, od Čižića, preko Vrbnika, Baške, Punta i Kornića, pa sve do Krka – otkriva Ivana KovačićKRK – Za sve one koji nisu sigurni žele li ili pak mogu li iz prve prijeći svih 150 kilometara Camino Krk rute, jednako kao i za one koji jednostavno nisu u mogućnosti priuštiti si sedmodnevni aranžman (koliko je vremena potrebno da bi se prešlo cjelokupni »krug« krčkih Camino puteva), sve lokalne turističke zajednice otoka Krka zajednički su osmislile i za predstojeće proljetne vikende pripremile prigodni projekt nazvan Camino Krk Story. Kako su nam predstavili članovi vodstava krčkih TZ-ova, u planu je održavanje dvaju dvodnevnih vikend programa, organiziranih i vođenih od iskusnih poznavatelja i predanih promicatelja tog zanimljivog i umnogome jedinstvenog krčkog turističko-izletničkog aduta, a koja uključuju besplatan prijevoz, okrepu i razgledavanje otočnih znamenitosti, odnosno interpretacijskih centara.


Istočni i južni dio


– Nastavak je to još prošle godine započetih aktivnosti kojima se mogu priključiti svi zainteresirani šetači i oni koji su već propješačili neki segment krčkih Camino staza. Sada je na redu upoznavanje istočnog i južnog dijela našeg otoka, od Čižića, preko Vrbnika, Baške, Punta i Kornića, pa sve do Krka – otkriva nam Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice grada Krka, ustanove koja je pred koju godinu u suradnji sa samoborskom bratovštinom svetoga Jakova ujedno i osmislila te potom i u stvarnost pretočila plan oformljenja otočne Camino rute.


– Camino Krk možemo predstaviti kao otočnu kružnu rutu, ukupno dugu nešto više od 150 kilometara, koja prati infrastrukturu postojećih pješačkih i biciklističkih staza. Njezina početna točka nalazi se u gradu Krku, a završna u naselju Kornić. Za što lakše snalaženje otokom, Camino Krk obilježen je stotinama prepoznatljivih, plavo-žutih oznaka, a pored signalizacije, šetačima rutom na raspolaganju je i karta. Tijekom pješačenja prikupljaju se pečati ili vjerodajnice mjesta i znamenitosti kroz koja ruta prolazi, a koji su duž staza postavljeni u toj namjeni posebno prilagođenim ormarićima – podsjeća čelnica krčkog TZ-a.
Kao prva dionica hrvatske Camino rute, Camino Krk je i službeno ušao u mrežu hodočasničkih putova koja se prostire diljem Europe. Njezin najpoznatiji i najposjećeniji dio onaj je poznat pod imenom Camino de Santiago iliti Put sv. Jakova, ruta duga oko 800 kilometara koja vodi prema globalno znanom svetištu u španjolskoj Galiciji – Santiagu de Composteli, gdje se hodočasti grobnici sv. Jakova apostola.


Idealni uvjeti


– Camino Krk izvrstan je izbor za proljetnu aktivnost jer će šetači, ili pak hodočasnici, na našem otoku tijekom proljetnih tjedana sigurno zateći ugodne temperature, lijepo vrijeme i netom probuđenu prirodu, drugim riječima – idealne okolnosti za Camino šetnju tijekom koje svi mogu istinski doživjeti otočnu povijesnu, kulturnu, a posebice sakralnu baštinu, uronjenu u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline – nastavlja direktorica TZG-a Krka.


Za predstojeće tjedne pripremljeni besplatni promotivni Camino izleti najprije će tijekom vikenda 22. i 23. travnja povesti i provesti sudionike tog programa hodočasničkom rutom na potezu Čižići – Vrbnik – Baška, a potom, tijekom idućeg vikenda (29. i 30. travnja) i rutom planinarsko-hodočasničkih puteva koji iz Baške, preko Treskavca, vode do Punta, a potom dalje i Kornića, odnosno grada Krka, gdje će program završiti. Tijekom posljednjeg dana sudionici Camino Krk Story programa imat će prigodu brodicom obići otočić Košljun i ondje razgledati bogate postave muzeja o kojima skrbe tamošnji franjevci. Za vođenje i praćenje sudionika ovog atraktivnog i aktivnog Camino programa ovog će puta zaduženi biti vodiči Petar Tomašić i Danijela Martić. Detaljne informacije i opisi ruta dostupni su na web-stranici Turističke zajednice grada Krka gdje se, posredstvom istaknutih poveznica, zainteresirani za sudjelovanje u tom zanimljivom proljetnom outdoor programu mogu i prijaviti.


Nova Camino Krk karta


Pripremajući se za novu (pred)sezonu, a s njom i očekivani pojačani priljev ljubitelja aktivnosti na otvorenom, tako i hodača krčkom Camino rutom, otočni su turistički djelatnici pripremili te javnosti na uporabu besplatno ponudili novu Camino Krk kartu, koja je sad dostupna na tri jezika – hrvatskom, engleskom i slovenskom jeziku. Karta sadrži točnu rutu i lokacije Camino pečata, kratke opise i pregled svake od sedam dionica Camino Krk puta te osnovne savjete za hodočasnike. Trojezičnu kartu svi šetači i hodočasnici već sad mogu preuzeti u bilo kojoj od sedam turističkih zajednica otoka Krka.