Otok s tradicijom

Klinci na Cresu mogu imati svoje virtualne ovce

Walter Salković

Foto: W. SALKOVIĆ

Foto: W. SALKOVIĆ

Predstavljena interaktivna aplikacija koja će biti dio stalnog postava Muzeja u LubenicamaCRES – Ruralna otočna grupa – Muzej ovčarstva predstavila je u palači Moise interaktivnu aplikaciju namijenjenu djeci koja će od sljedeće sezone biti dio stalnog postava Muzeja u Lubenicama.


Mali i veliki posjetitelji na predstavljanju su mogli isprobati aplikaciju instaliranu na info-kiosk, te se poigrati na ekranu osjetljivom na dodir.


Aplikacija se sastoji od šest zadataka, igrica koje na zabavan i poučan način obrađuju one aspekte bavljenja ovčarstvom koji nisu obuhvaćeni izloženim panoima i kratkim dokumentarnim filmovima koji se mogu pogledati u Lubenicama.
Radi se o načinima obilježavanja ovaca »belegom« ili »bulom« radi utvrđivanja vlasništva i zajedničkoj ispaši u »komunadama«, a poveznica tih djelatnosti, odnosno preduvjet za njihovo uspješno obavljanje, jest suradnja i povjerenje između svih ovčara, pripadnika određene zajednice.


To je ujedno poruka koja se želi prenijeti djeci: samo je zajedništvom moguće ostvariti boljitak za cjelokupnu zajednicu, ali i osobni uspjeh.


– Izrada interaktivne aplikacije dio je projekta »Otok s tradicijom – otok za budućnost« namijenjenog djeci koja i jesu budućnost, a spoj tradicije i inovacije omogućuje sagledavanje otočnih posebnosti kao prilika, a ne kao ograničenja, objasnila je Marijana Dlačić, predsjednica Ruralne otočne grupe predstavljajući aplikaciju. Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Cresa i Primorsko-goranske županije.