50. OBLJETNICA Hrvatski Apostolat Bl. Ivana Merza u Astoriji

Hrvatski Apostolat Bl. Ivana Merza u Astoriji: Njujorško utočište iseljenih otočana

Mladen Trinajstić

: Sa svečane proslave 50. obljetnice djelovanja Hrvatske katoličke misije Bl. Ivana Merza u Astoriji / Biskupija Krk

: Sa svečane proslave 50. obljetnice djelovanja Hrvatske katoličke misije Bl. Ivana Merza u Astoriji / Biskupija Krk

Proslavi 50. obljetnice djelovanja Hrvatske katoličke misije Bl. Ivana Merza u njujorškoj Astoriji, uz krčkog biskupa Ivicu Petanjka, nazočio je i biskup biskupije Brooklyn-Queens, mons. Nicholas DiMarzioNEW YORK/KRK – U župi Predragocjene Krvi u njujurškoj Astoriji, nedavno je upriličena svečanost proslave 50. obljetnice Hrvatskoga Apostolata Bl. Ivana Merza. Svečano misno slavlje predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak, a uz voditelja Misije don Vedrana Kirinčića i župnog vikara župe Predragocjene Krvi, vlč. Sašu Ilijića, u koncelebraciji su bili i hrvatski svećenici koji pastoralno djeluju u New Yorku i New Jerseyju. Među njima bio je i don Robert Zubović, negdašnji krčki župnik i dušebrižnik u vrijeme čije službe u Astoriji se odlučilo uzeti bl. Ivana Merza za nebeskog zaštitnika te katoličke misije. Svečanosti je nazočio i biskup biskupije Brooklyn-Queens, mons. Nicholas Di Marzio, koji je svojim prisustvom iskazao podršku toj vjerskoj zajednici koja okuplja i povezuje iseljene Hrvate, posebice otočane kojih na tom području ima mnogo.


Knjiga »Our home away from home«


U lipnju 1985. biskupije Brooklyn i Krk sklopile su sporazum po kojem se Krčka biskupija obvezala slati svoje svećenike Hrvatima katolicima u župu Predragocjene Krvi u Astoriji pa biskup Petanjak nije propustio zahvaliti svim svećenicima koji su kroz stotinu godina predano djelovali u toj Misiji, kao i biskupu DiMarziju koji, rekao je, hrvatske vjernike očinskom ljubavlju prihvaća u svojoj biskupiji i brižno surađuje s ondje postavljenim svećenicima Krčke biskupije.
Biskup DiMarzio zahvalio je krčkom kolegi što je unatoč pandemiji odlučio doći i podržati hrvatsku zajednicu u njenom vrijednom jubileju, kao i što je Biskupiji Brooklyn »posudio« dvojicu svojih mlađih svećenika kojima je, uz Hrvatsku zajednicu, ondje sad povjereno voditi cijelu župu. Nakon mise, druženje je nastavljeno u Pastoralnom centru uz predstavljanje spomen-knjige »Our home away from home«, koju je Misija izdala u prigodi jubileja.


Pozdravljajući prisutne, vlč. Kirinčić je posebno pozdravio biskupa Petanjka, »nasljednika krčkih biskupa koji su tijekom 50 godina pastirskim srcem gledali na potrebe Hrvata u New Yorku i uvijek bili spremni udijeliti dušebrižnika kako bi se skrb za vjeru, kulturu i jezik Hrvata nastavila u toj misiji«.


 Slavlju u župi Predragocjene Krvi uz biskupe Petanjka i DiMarzia nazočili i brojni župljani, posebice iseljeni otočani / Biskupija Krk

Slavlju u župi Predragocjene Krvi uz biskupe Petanjka i DiMarzia nazočili i brojni župljani, posebice iseljeni otočani / Biskupija Krk
Također, zahvalio se i nizu biskupa biskupije Brooklyn-Queens koji su uvidjeli potrebu dolazećih imigranata, otvorivši im svoje srce, dom i biskupiju te tako omogućili vjernicima naše domovine da u novoj zemlji pronađu svoj dom. Biskup Petanjak podsjetio je na brojne važne datume iz povijesti te hrvatske iseljeničke zajednice, među ostalim i na činjenicu da je prva misa na hrvatskom jeziku u New Yorku slavljena još u rujnu davne 1913. u crkvi sv. Klare.


Još masovnije doseljavanje Hrvata u Astoriju, poglavito iz Hrvatskog primorja, Istre i sjevernojadranskih otoka, dogodilo se početkom 60-ih godina prošlog stoljeća kad se još više pokazala potreba za stalnim dušebrižnikom među doseljenim Hrvatima. Tijekom više od stotinu proteklih godina neki od hrvatskih svećenika uvijek je ondje bio uz svoj narod, a od srpnja 1971., otkako je franjevac trećoredac fra Petar Runje slavio misu na hrvatskom u župi Predragocjene Krvi, u njoj postoji kontinuitet slavljenja misa na našem jeziku.