Bez kandidata

Gradski “parlament” zasad na čekanju: Cresani nisu uspjeli konstituirati Vijeće

Walter SalkovićCRES – Prvi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća Grada Cresa nije uspio jer nije bilo niti kandidata za mjesto predsjednika vijeća. Sjednicu je otvorila gradska pročelnica Patricija Purić, a da nikakav dogovor između raznih političkih opcija nije postignut moglo se naslutiti već na samom početku.


Prvo je trebalo izabrati Mandatno povjerenstvo koje će potvrditi da na sjednici prisustvuju svi izabrani vijećnici, ali ni za to tročlano tijelo nije bilo prijedloga. Konačno se ustala vijećnica Iva Krivičić Miočić i uspjela nagovoriti troje vijećnika, Marčela Damijanjevića, Fiorenca Pinezića i Nataliju Marelić Tumaliuan da prihvate tu sasvim proceduralnu dužnost. Damijanjević je pročitao pripremljeno izvješće kojim je konstatirano koji su vijećnici izabrani te da umjesto Marina Gregorovića, prvog kandidata s liste SDP-PGS-HSS-IDS-HSU koji je izabran za gradonačelnika, u Vijeće ulazi Eliana Zec Solina. Nakon što je svaki vijećnik pojedinačno položio i potpisao svečanu prisegu, jednoglasno je izabran Odbor za izbor i imenovanja u sastavu Roby Orlić, Đanino Sučić, Iva Krivičić Miočić, Natalija Marelić Tumaliuan i Eliana Zec Solina.


I to je bilo sve. Sljedeća točka dnevnog reda bio je izbor predsjednika i potpredsjednika Vijeća, čime bi se gradsko vijeće službeno konstituiralo, ali nastao je muk te predsjedavajućoj vijećnici Ivi Krivičić Miočić nije preostalo drugo nego da prekine sjednicu.
Pred creskim vijećnicima još su dvije prilike za konstituiranje, tj. za izbor prvog čovjeka Vijeća, prva najkasnije u roku od mjesec dana, a ako u tome ne uspiju, predstoji ponavljanje izbora. Nastavljaju se pregovori i razgovori između SDP-ove koalicije koja je osvojila četiri vijećnička mandata, HDZ-ove koalicije i Unije Kvarnera koji imaju po tri vijećnika, nezavisne liste Marčela Damijanjevića s dva vijećnika i jednog s liste Akcije mladih.