
Foto Nikola Blagojević
Program Dana smokava od 22. kolovoza do 7. rujna ostao je vjeran svojoj ideji
povezane vijesti
Ficus carica L., latinski naziv za današnju smokvu čiji su plod trgovci Feničana proširili Mediteranom omogućivši nam da dospije na naš jelovnik. Grad Krk je od 22. kolovoza do 7. rujna u otmjenim rukavica servirao impozantna jela upravo te voćke koja je istodobno hrana i znak, okus i nadahnuće.
Smokvina je magnetičnost tih dana blistala pored Velog parka, Vele place i na Trgu Kamplin, pretvarajući ih u pravi “convivium saporum” – gozbu okusa i osjetila.
Njezina je povijest duga i uzbudljiva: od jugoistočne Arabije, preko Homera i njegove Odiseje, Kleopatre, mitologije i svetih spisa, pa sve do vremena kada je u sušnim godinama bila oslonac otočnome čovjeku kad kruh nije bio dovoljan. Taj drevni plod, slastan i ljekovit, smatran je darom bogova, a i danas raste u gotovo svakom krčkom vrtu.
Intimni ispraćaj ljeta
Manifestacija se po devetnaesti put održala kao intimni ispraćaj ljeta.
“Iduće, jubilarne godine pripremamo retrospektivu i zahvalnice dugogodišnjim sudionicima”, najavila je Kovačić.
Ovogodišnje izdanje donijelo je i izložbu fotografija, dok će uoči 2026., kada Kvarner ponese titulu Europske regije gastronomije, Dani smokava dobiti dodatnu važnost.
Zbog kiše krajem kolovoza, program je morao biti odgođen te je prebačen u novi termin – od 4. do 7. rujna. “Tempora mutantur” – vremena se mijenjaju, no sadržaj je zadržao svoj bogat i raznolik oblik.
Četvrtak, 4. rujna, otvorio je stručni znalac, te stalni gost ove manifestacije doc. dr. sc. Željko Prgomet, predavanjem “Rezidba stabala smokava – od sadnje do pune rodnosti” u Maloj vijećnici. Svoje je znanje i iskustvo nastavio sljedećega dana u programu individualnih savjetovanja o uzgoju smokava te podijelio stotinjak sadnica.
Prodajna izložba
Od petka do nedjelje, dušu manifestacije činila je prodajna izložba proizvoda od smokava uz Veli park i cirkuliralo se među štandovima punih suhih i svježih plodova, smokvenjaka, rakije, likera, pekmeza, meda, prirodne kozmetike i rukotvorina; privlačili su posjetitelje svojim bojama, mirisima, okusima, pričama.
Snježana Sušanj iz Roby Arta naglasila je: “Za nas Dani smokava nisu reklama, već gušt i ljubav prema keramici”.
Svoje mjesto pod suncem na prodajnoj izložbi pronašao je i Vedran Hero. Predstavio je maslinovo ulje i “goji” proizvode: “Goji je super voće s Tibeta, a spoj sa smokvom pokazuje kako tradicija i egzotika mogu živjeti zajedno”.
Elena Didović (OPG Elena) poručila je: “Sve radim prirodno, bez kemikalija i konzervansa”.
Na sajmu se moglo čuti i iskustvo mještanke Ane Bajčić koja uvijek rado kupi domaći med jer ga više cijeni od onoga iz trgovine.
Razni mirisi i okusi
Dani Smokava omotali su se u razne mirise i okuse. Stolovi su nudili raskoš kao što su porchetta oplemenjena smokvama, bruschette s buratom i pršutom, šurlice s kozicama, zatim slastice tipa tiramisu, panna cotte, krostate, sladoleda i palačinki od smokava.
“Krivci” za ovakvu gastronomski raskošnu “zavjeru” bili su bistro Portella, Casa del Padrone, Konoba Marija, Cocktail Bar Volsonis, Pizzeria Mala Vrata i drugih.
Prolazeći rivom, beskompromisno se istaknuo “crumble od smokava” iz Case del Padrone – harmonija toplog i hladnog, preporučljiv uz kuglicu vanilije, kojemu su se gosti rado vraćali osobito u jutarnjim satima, kako je otkrila djelatnica Tea Knebl.
Kreativni duh Dana smokava zasjao je u subotu i nedjelju kroz radionice medaljona, torbi, privjesaka i naušnica, filcanja krčke vune za djecu – te u programu Art & Wine, gdje su vino i slikarstvo stvorili jedinstveno iskustvo posvećeno smokvi.
Posebnu čar manifestaciji dale su klape Rašketa i Tramuntana, unoseći u dane posvećene smokvi ugođaj istinske “dolce vita”.