Dubašljanska gastronomija

Gastronomsko putovanje u prošlost uz kulinarski šou. Chef Marin Pleše interpretirao jela “grišnoga fra Karla”

Mladen Trinajstić

Foto B. Brozović

Foto B. Brozović

Ispred Interpretacijskog centra maritimne baštine Duboak održan je događaj inspiriran knjižicom pokojnog akademika Branka Fučića »Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice«



MALINSKA – Ljubitelji gastronomije uživali su u jedinstvenom kulinarskom događaju nazvanom »Dubašljanska gaštronomija – grišnome fra Karlu u čast« koje je održano pred malinskarskim Interpretacijskim centrom maritimne baštine Duboak. U organizaciji te ustanove, a u želji da se lokalna kulturno-povijesna, gastronomska i jezična baština prezentiraju i otrgnu od zaborava, na tom je lokalitetu upriličeno gastronomsko putovanje u prošlost, inspirirano knjižicom pokojnog akademika Branka Fučića – »Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice« iz 1996. godine. U tom Fučićevu djelu, naime, grišni fra Karlo poučava svog dijaka tajnama samostanske kuhinje, a glagoljska slova isprepleću se s lokalnim namirnicama otoka Krka.


Recepte tradicijom inspiriranih jela iz spomenute knjižice, u ovoj je prigodi interpretirao poznati malinskarski chef Marin Pleše koji je svojim umijećem pridonio upisu restorana Vila Rova u renomirani Gault&Millau vodič za regiju Kvarner. Posjetitelji su tako imali priliku degustirati bakalaj na glagoljaški način uz panadu za bratju i težaki, mostirsku maneštru, pastirski kunpir i fažol te jen lipi rižot. Sva su jela dovršavana na licu mjesta, uz elemente više gastronomije i atraktivan kulinarski šou spomenutog majstora kulinarstva.


Uz degustaciju jela i pića, sudionici ovog gastrodogađanja na dar su dobili i knjižicu sa sastojcima svakog jela te drvenu čašu od hrastovine. Ugodno druženje do kasno u noć nastavilo se uz odličnu glazbu i kanat domaćih kantadura, a izlagači lokalnih proizvoda otoka Krka dodatno su upotpunili kulinarsko događanje ponudom autohtonih slastica, krčkog meda, vina, likera, domaćih marmelada, ribljih prerađevina, sira, nagrađivanog krčkog maslinovog ulja i mnogih drugih otočnih proizvoda.




Potrebu za ovakvim manifestacijama potvrđuju oduševljenje posjetitelja i unaprijed rasprodane karte za degustaciju tradicijom inspiriranih jela, zaključili su organizatori ove gastropriredbe. Manifestacija je održana uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Kvarnera i Turističke zajednice općine Malinska-Dubašnica, uz podršku hotela Vila Rova, ribarnice Argola i tvrtke Gelati d’Oro.