Tradicionalna manifestacija

FOTO U Krku otvoreni Dani smokava, evo što smo sve uspjeli ondje vidjeti

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Nude se razni slatki prehrambeni proizvodi od smokava, smokvene rakije i likeri..., a tu su i radionice i glazbeni nastupi



Kao i prethodnih petnaest ljetnih završnica, i ova je u središtu grada Krka ispunjena smokvama, ili bolje rečeno krčkim smokvarima i proizvođačima raznih slatkih prehrambenih proizvoda od te mediteranske voćke, jednako kao i onima koji ponudu svojih OPG-ova dopunjavaju i obogaćuju izradom smokvenih rakija i likera.



Po već uhodanoj praksi, Dane smokava iza kojih organizacijski stoji TZ Grada Krka svojim angažmanom obogaćuju i uveseljavaju brojni članovi i članice lokalnih udruženja, među kojima i udruge Knezovi krčki Frankopani koji su i ovog puta, kako svojom kostimiranom pojavom tako i scenskim nastupom kojim su ukazali na vjekovnu prisutnost smokava na otoku Krku, uveličali i uljepšali tijekom prijepodneva u središtu grada održani prigodni program.


Uživaju i posjetitelj i sudionici




Smokvarima i ljubiteljima smokava ispunjen potez uz Veliki park bio je mjesto na kojem su, čini se, jednako uživali posjetitelji ali i organizatori kao i sudionici te sad već tradicionalne krčke trodnevne prodajno-sajmene manifestacije koja je ovog puta upriličena u svom 16. izdanju.


A nju, valja reći i to, u poslijepodnevnim satima prati i niz zabavno-glazbenih ali i edukativnih zbivanja.



– Ovo je jedna od naših najprepoznatljivijih i uvijek dobro posjećenih manifestacija, događanje kojim istovremeno pridonosimo promociji autohtone gastro ponude ali i potičemo proizvodnju i preradu ploda te u nas sveprisutne, ali nažalost još uvijek i ne pretjerano komercijalno korištene voćarske kulture, naglasila je direktorica TZG Krka Ivana Kovačić koju smo zatekli u ugodnom druženju s ondje okupljenim smokvarima.



Jedni od sudionika s najduljim izlagačkim stažem na toj manifestaciji, Krčani Ana i Nikola Zec koji se već godinama u okolici grada bave uzgojem smokava i preradom njihova ploda, rekli su nam pak da su Dani smokava za njih manifestacija koju ne propuštaju.



– Uvijek se sa zadovoljstvom odazovemo pozivu naših turističkih djelatnika čija su nastojanja promocije smokvarstva ali i popularizacije uživanja u tom zdravom i ukusnom voću vrijedna i pohvalna, istaknuo je Nikola Zec dok se njegova supruga Ana požalila na posljedice ovoljetne suše koja, kaže nam, nije umanjila urod ali ga je učinila nešto “sitnijim”.


– Smokve su ove godine dobro rodile ali su zbog vrućine sazrjele nešto ranije no obično. Zbog je i plod nešto manji no što bude u onim “vlažnijim” godinama, rekla nam je krčka smokvarka koja je, po običaju, ovogodišnji urod već dobrim djelom pretvorila u slatke i slasne kreacije poput sušenih smokava, smokvenjaka i “ražnjića” koji su, kaže, uvijek iznimno traženi na ovoj manifestaciji.



Tražile su i kupovale i svježe smokve koje su mnogim gostima iz krajeva u kojima te kulture nema bile iznimno zanimljive.


Po običaju, posebna se gužva stvorila pored štanda istarske rasadničarske tvrtke dr. Željka Prgometa, nedvojbeno najvećeg domaćeg stručnjaka za smokve i smokvarstvo koji je, zajedno sa svojom kćeri dr. Ivom Prgomet, i ovog puta bio zadužen za savjetovanje ondje okupljenih smokvara ali i provedbu edukativno-informativnih radionica koje su u popodnevnim satima održane na temu autohtonih i introduciranih sorata smokava.



Već spomenutu gužvu stvorili su posjetitelji koji su čekali na sadnice koje su, po ustaljenoj praksi, ondje u ovoj prilici besplatno dijeljene, a kojih je i ovog puta posjetiteljima sajma poklonjeno čak stotinjak!



Gastronomska se ponuda Dana smokava, istakla je također direktorica TZ Grada Krka Ivana Kovačić, i ove godine oslanja na kreacije kulinarskih znalaca brojnih ugostiteljskih objekata koji su svoju posebnu, na smokvama baziranu ponudu slatkih i slanih jela produljili na čak deset dana.



Tijekom krčkog “smokvarskog vikenda” u središtu grada održavati će se i kreativne radionice izrade suvenira od gline ili pak filcane ovčje vune na temu smokve, a manifestaciju će po prvi puta obogatiti i slikarska radionica koja će ove nedjelje biti upriličena na Krušiji, uz vodstvo profesorice likovne kulture i slikarice Alenke Goldner Sučić.



Organizatori su se pobrinuli i za bogat glazbeni program koji započinje već danas, najprije promenadnim nastupom krčke klape Nono a potom se nastavlja na Kamplinu gdje nastupa Dino Ivelja Quartet.


U suboti će na istom lokalitetu u večernjim satima nastupiti Ivana Galić & SoulBeat dok je nedjeljno glazbeno zaključenje 16. Dana smokava rezervirano za ulični nastup veselog kvarteta “Pachamama Street Connection”.