20. izdanje

FJERA Rabljani i s maskama u povorci puna srca, gosti očarani čak i reduciranim izdanjem

Hrvoje Hodak

Foto: H. HODAK

Foto: H. HODAK

Odaziv gostiju bio je izvanredan, gotovo kao u normalnim godinama, a mi smo bili maksimalno odgovorni, svi sudionici povorke imali su ili EU COVID-potvrde ili negativan test, a stavili smo i maske, rekao je DumićRAB – Nakon što je u nedjelju dizanjem fjerske zastave i pucnjem iz gradskoga topa doista i započela jubilarna 20. Rabska fjera, i druga večer ovog reduciranog, pandemijskog izdanja najvećeg festivala srednjovjekovlja na Jadranu, obilježena je promenadnom šetnjom kostimiranih sudionika Fjere po otvorenoj pozornici grada s četiri zvonika.


I sinoć se živopisna fjerska povorka uz moćne ritmove bubnjara, predvođena zastavničarima Udruge rapskih samostreličara, spustila Bobotinama do Srednje ulice kojom je, praćena aplauzima i bljeskalicama mobitela mnogobrojnih gostiju, nastavila do Trga Municipium Arba, a zatim se uz Gradsku ložu uspela do Pjacete da bi se onda Gornjom ulicom vratila na polazišnu točku u Ljetnom kinu.


Bez mirisa srdelica


U »normalnim« godinama, drugoga dana Fjere, na svetu Anu, mirisi pečenih lokardi, tune i ugora, friganih srdelica i šulčića i drugih rapskih delicija vodili bi posjetitelje od Pjacete skalinama prema ribarskom selu podignutom na šetnici uz more ispod gradskih zidina, a tamo bi se nepregledno mnoštvo turista u veselom žamoru sjedinilo s domaćim ljudima, sudionicima Fjere. No, u iščekivanju povratka u normalnija vremena, već je i ovaj simbolični promenadni aranžman Fjere bio dovoljan da izmami uzdahe brojnih gostiju otoka i posjetitelja grada koji kao da su puni razumijevanja i zahvalnosti što su se organizatori, u postojećim okolnostima, uopće odlučili izvesti Fjeru na ulice grada, makar i u ovom krajnje reduciranom izdanju.

Danas će se, na sam blagdan sv. Kristofora, rapski vitezovi nakon dužeg vremena nadmetati na tradicionalnom turniru u gađanju samostrelom u čast svojega sveca zaštitnika, no u kontroliranim uvjetima, bez posjetitelja, u prostoru arheološkog parka sv. Ivana s početkom u 21.30 sati, uz mogućnost praćenja putem livestream poveznice.


Večeras turnir


– Otvaranje Fjere je zbog situacije s koronom bilo i ove godine simbolično, ali mi smo obje večeri nastupili puna srca sa željom održanja kontinuiteta Fjere, jer samostreličari doista jesu alfa i omega ove rapske srednjovjekovne manifestacije. U samoj povorci, koja je za mene i inače jedan o veličanstvenijih segmenata Fjere, među 100-tinjak sudionika bilo je i 35 članova Udruge rapskih samostreličara. Odaziv gostiju također je bio izvanredan, gotovo kao u normalnim godinama, a uvijek je lijepo vidjeti oduševljenje na njihovim licima kada se ulicama grada prolome moćni zvuci bubnjeva.


Ponovo smo bili maksimalno odgovorni, pa su svi sudionici povorke imali ili EU digitalne COVID potvrde ili negativan test na koronu, a za svaki slučaj stavili smo i maske na lica. Večeras naši samostreličari, nakon duge natjecateljske pauze, željno iščekuju viteški turnir. Iako je lokacija druga i bez publike, sve ostalo bit će prema ustaljenim propozicijama, poručio je predsjednik Udruge rapskih samostreličara Vladimir Dumić.