Vrijedno i zanimljivo

Evo koje su teme bile u fokusu Male krčke akademije ovisnosti

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Podrška u zajednici ključna je jer se osoba upravo ondje najbolje osnažuje i vraća na pravi putU Velikoj vijećnici Grada Krka danas je upriličena još jedna “Mala krčka akademija ovisnosti”, stručno okupljanje koje već tradicionalno organizira i priređuje Klub liječenih ovisnika otoka Krka – “Gromača”.


Ovo vrijedno i uvijek zanimljivo događanje specifično je po tome što svake godine obrađuje mnoge relevantne teme iz domene rada sa ovisnicima i njihovim obiteljima, dovodeći pri tom u Krk brojne eminentne stručnjake iz domene socijalnog rada, psiholoških i zdravstvenih ustanova i službi koje su uključene u rad s ovisnicima.


U fokusu ovogodišnjeg saziva bile su teme prepoznavanja problematike ovisnosti u svim segmentima života, a koje su se obrađivale i predstavljale unutar četiriju ondje održanih stručnih predavanja – Pokucati na vrata i potražiti pomoć u liječenju od ovisnosti, Klubovi – okosnica liječenja alkoholizma, Što donosi pet godina u klubu liječenih alkoholičara te Ovisnost i mladi.
Skup je kao važnu i društveno vrijednu edukaciju i ovog puta podržala Komora socijalnih radnika kao i Hrvatska psihološka komora, a čast otvaranja “akademije” ovog je puta imala predsjednica KLO Gromače, Sara Kosić koja nije skrivala zadovoljstvo odličnim odzivom svojih kolega, stručnjaka angažiranih na pomaganju ovisnicima i preveniranju ovisnosti, ali i predavača među kojima su ovog puta “glavnu riječ” vodili dr.med.spec.psih. Gordana Šikić, dipl.def.soc.ped. Nikica Sečen te mag.act.soc. Ivana Tutić Grokša.Osim za prigodno predstavljanje aktivnosti i rezultata dugogodišnjeg djelovanja tog otočnog udruženja, čelnica KLO Gromače u svom je uvodnom izlaganju ocijenila da je izlazak iz zidova prostorija unutar kojih Gromača djeluje iznimno bitno s ciljem predstavljanja aktivnosti i ostvarenja tog Kluba, započinjanja “destigmativnog” dijaloga unutar otočne lokalne zajednice o problematici ovisnosti kao i na planu poticanju onih koji se bore s izazovima te vrste da se obrate za pomoć, te da u Gromači pronađu potporu.


– Pružanje kontinuirane, grupne savjetodavne podrške u zajednici primarna je i osnovna zadaća KLO Gromače, a takva je aktivnost iznimno bitna u uspostavljanja i održavanja apstinencije kod naših članova, istakla je Kosić napomenuvši da za razliku od bolničkog liječenja ovisnosti koje se odvija u “umjetnome okružju”, ono što rade klubovi poput krčkih Gromača obuhvaća nastojanja pomaganja liječenim ovisnicima da se sa svojim životnim izazovima i problemima lakše i kvalitetnije nose u stvarnom, svakodnevnom okruženju, najčešće istom onom u koje je i generiralo njihovu ovisnost.


Promijenjeni ljudi u nepromijenjenom okružju bez pomoći i podrške ove vrste znatno bi teže izlazili na kraj u svojim izazovima te bi teže i bolnije ostvarivali nastojanjima promjene svoga života nabolje, odnosno traženja i pronalaženja smisla svoje apstinencije.


Podrška u zajednici ključna je jer se osoba upravo ondje najbolje osnažuje i vraća na pravi put. Udruge poput Gromača važne su i u pogledu senzibiliziranja javnosti za problematiku ovisnosti ali i za predstavljanje činjenice da u klubovima poput našeg imamo odgovor na probleme liječenih ovisnika, kao i da smo uvijek i posvud dostupni svima koji se nađu problemima takve prirode.


Napomenula je i da su trendovi konzumacije sredstava ovisnosti poprilično nepovoljni te da su mnoge takve pojavnosti dodatno eskalirale u vrijeme korona krize. Alkoholizam koji je sveprisutan i raširen posljednjih je godina, kad su ovisnosti u pitanju, dodatno “ojačan” sve češćim i brojnijim primjerima ovisnosti o kocki, klađenju, o ekranima i svemu onom što virtualni svijet današnjice nudi.


To je razlog zbog kojih Gromače organiziraju i u djelo već neko vrijeme provode brojne svoje preventivne aktivnosti, u suradnji s mnogim drugim institucijama zaključila je Kosić, ustvrdivši da ovisnost ne bira godine, spol niti socijalni status, te da kao takva nije, niti će ikad biti problem pojednca, već ponajprije problem cjelokupne zajednice. A ona, uz sve ostalo što može i treba činiti, izazovima takve vrste može najbolje odgovoriti i doskočitio upravo podrškom organizacija poput Gromače.