Čišćenje obale i podmorja

Dvodnevna eko akcija “More zna, otok pamti” na Lošinju 20. i 21. travnja

P. N.

Ove se godine očekuje nekoliko stotinjaka volontera koji će čistiti više lokacija: luku Mali Lošinj te uvalu Čikat, luku Nerezine, Ćunski, Artatore, Puntu Križa i Veli Lošinj. 


 


Na otoku Lošinju i ove će se godine, 20. i 21. travnja 2024. održati eko akcija čišćenja obale i podmorja pod nazivom “More zna, otok pamti”.
Na poziv ronilačkog centra SUBSEASON i Instituta Plavi svijet do sada se odazvalo stotinjak ronioca iz brojnih gostujućih, ali i lokalnih ronilačkih klubova, tako da se i ove godine očekuje nekoliko stotinjaka volontera koji će zajedničkim snagama čistiti više lokacija; luku Mali Lošinj te uvalu Čikat, luku Nerezine, Ćunski, Artatore, Puntu Križa i Veli Lošinj.


S ciljem podizanja svijesti javnosti o problemu otpada na morskom dnu  te obali i plažama, kao i promicanju održivih rješenja za očuvanje morskog okoliša,  prethodne 2023. godine, ukupno 430 ronioca, volontera i građana također je udružilo snage i sudjelovalo u ovoj eko akciji te s lošinjske obale i podmorja uklonilo više od 40 m3 otpada.


Plavi svijet i SUBSEASON


 


Inače, akcija “More zna, otok pamti” održava se u organizaciji Instituta Plavi svijet i ronilačkog centra SUBSEASON, uz potporu Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Jadranka turizam- Jadranka kampovi, Komunalnih usluga Cres- Lošinj, Županijske lučke uprave Mali Lošinj te brojnih udruga, klubova i ostalih.


C:DCIM100GOPROGOPR0749.GPR


Rabota – zajedno za zajednicuProjekt podsjeća na nekadašnju samoinicijativnu eko akciju otočana zvanu „Rabota“. Naime, ono što se danas naziva „rad za dobrobit zajednice“, nekada se povezivalo s povlasticom ispaše privatnih ovaca na komunalnom pašnjaku i korištenja komunalnih lokvi, kao i korištenja zajedničkih (komunalnih) putova. Akcije čišćenja i održavanja organizirao je “ancijan” (starješina sela), koji je ujedno vodio brigu o tome da se svi koji trebaju odazovu i odrade određene poslove. Sankcija za neodrađenu “rabotu” je bila – sramota. Inače, čišćenje pašnjaka i putova radilo se na proljeće i to pred Uskrs, a lokve su se čistile ljeti, kada je u njima bilo najmanje vode.