Konstituirajuća sjednica

Damir Paparić predsjednik Općinskog vijeća Lopara

Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Foto Hrvoje Hodak

Paparić (HDZ) je sa šest glasova za i tri protiv izabran u glasovanju protiv Joška Matahlije (MODES). Za potpredsjednike su izabrani Ivan Pičuljan (HDZ) i Josip Matahlija s nezavisne liste Dine IvanićaUtvrđivanjem kvoruma na samom početku konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Lopara, potvrđena je prisutnost svih devet vijećnika novog sastava Vijeća, uz napomenu da će novog načelnika Općine Lopar Zdenka Jakuca, čiji je vijećnički mandat po sili zakona stavljen u mirovanje, na prijedlog HDZ-a, mijenjati kandidat Danijel Mušćo.


Nakon svečanog polaganja prisege novoizabranih članica i članova općinskog vijeća i glasanja o Odboru za izbor i imenovanje, vijećnicima su predočena dva pravovaljana prijedloga za izbor predsjednika Općinskog vijeća.


Predloženi su bili Damir Paparić (HDZ) i Joško Matahlija (MODES), a sa šest glasova za i tri protiv izabran je Paparić koji je, nakon aplauza prisutnih vijećnika, nastavio predsjedati sjednicom. Ovakvim rezultatom glasanja postalo je jasno da je HDZ za izbor predsjednika Vijeća uspio dobiti potporu dvojice vijećnika izabranih s nezavisne kandidacijske liste Dine Ivanića.


Očekuje uljudnost
Zahvalivši vijećnicima na izboru, Paparić je kazao da će u predstojećem radu biti predsjednik svim vijećnicima, a ne samo onima koji su glasali za njega te da ponajprije očekuje kulturnu i uljudnu komunikaciju kako u Vijeću, tako i u javnom prostoru.


Uslijedio je izbor dvojice potpredsjednika Vijeća, pri čemu se jedan bira iz vladajuće većine, a drugi iz redova oporbe.


Prijedlog da se za prvog podpredsjednika izabere Ivan Pičuljan prihvaćen je jednoglasno, dok je pri glasanju o drugom, »oporbenom« potpredsjedniku došlo do negodovanja vijećnika MODES-a koji su smatrali da je i drugi predloženi kandidat za potpredsjednika, Josip Matahlija, zapravo dio vladajuće većine, a ne oporbe.


Shodno tome, vijećnici MODES-a predložili su Olivera Pičuljana kao svojeg kandidata za izbor drugog potpredsjednika. Ipak, sa šest ruku za i uz tri suzdržana glasa, za drugog potpredsjednika izabran je Matahlija s nezavisne liste Dine Ivanića.


Čestitka načelnika


Sjednici je prisustvovao i novoizabrani načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc koji je u svojoj izjavi po završetku sjednice čestitao svim vijećnicima koji su prisegnuli za 5. saziv Općinskog vijeća.


– Čestitam svim vijećnicima i izabranom predsjedniku Damiru Papariću, kao i potpredsjednicima Ivanu Pičuljanu i Josipu Matahliji. Vijećnici s nezavisne liste podržali su naš program u dijelu projekata koji nam je zajednički, pa iako nema poslijeizborne koalicije, vjerujem da ćemo dobro surađivati na projektima u interesu Općine Lopar.


U prošlom sazivu također nije bila formirana većina kroz koalicijski sporazum, već smo imali dovoljno snage i mudrosti raspravljati i donositi potrebite odluke u interesu Općine Lopar. Pozivam stoga sve vjećnike na zajedništvo i učinimo svi zajedno najbolje za Lopar – kazao je Jakuc.


Novoizabrani predsjednik Općinskog vijeća Damir Paparić također se osvrnuo na ishod konstituirajuće sjednice:


– Moram reći da su pregovori bili dugotrajni i iscrpljujući, no ono što je u konačnici pobijedilo je afirmativna politika. U cilju napretka našeg malog mjesta, ne vodeći se za negativnom politikom, na kraju smo se uspjeli složiti. Naravno, nikakve formalne koalicije nema, a suradnja u vijeću i nadalje će se temeljiti isključivo na povjerenju – rekao je Paparić.