Prva svijeća

Creske palače, trgovi i šetališta odjenuli adventsko ruho

Walter SalkovićCRES – Paljenjem prve adventske svijeće kod fontane na Trgu Frane Petrića započeo je nikad bogatiji program Adventa u Cresu. Okupljenima se obratio gradonačelnik Marin Gregorović, a o. Vitomir Glavaš, gvardijan Samostana sv. Frane, predvodio je kratku molitvu, a pjesmom je atmosferu na trgu ugrijao združeni zbor sastavljen od članova zborova iz župne crkve i franjevačkog samostana.


Novost ovogodišnjeg Adventa je da će osim glavnog gradskog trga prigodno biti uređene i dodatne lokacije s posebnim naglaskom na creske palače, a vrlo atraktivno bit će i Šetalište 20. travnja koje postaje centar adventskih događanja. Tu će svakog dana biti dostupna ugostiteljska ponuda Vina Miramar, Palačinkica i restorana Porta Bragadina, a tijekom vikenda ponudu ića i pića obogatit će Dobrovoljno vatrogasno društvo Cres.


Od niza zanimljivih događanja izdvojiti treba radionicu za djecu Margaretina mala škola slastica, Božićni brudet by SRD Parangal i koncert Christmass Jazz Trija u subotu, 3. prosinca.
Sljedeće subote, 10. prosinca, bit će održan Adventski uspon na Sv. Bartolomej by SRK Samo Pozitiva, radionica za djecu »Rutina tvornica čarolije«, te koncert mladih creskih glazbenika. Creski muzej u program se uključio radionicom izrade adventskih vjenčića, DV Girice predstavom »Čarobni Božić u ZOO vrtu«, a OŠ Frane Petrića božićnom priredbom. Zajednica Talijana Cres organizirat će prigodni program na Šetalištu, koncert lošinjskog zbora Vittorio Craglietto i dolazak Djeda Božićnjaka, dok će u Palači Moise 23. prosinca biti održan multimedijalni kulturni program s koncertom Astrid Kuljanić i Mata Muntza. Koncerte će održati i klape Burin i Teha, a za 30. prosinca najavljen je nastup grupe Vatra. Program Adventa u Cresu zaključit će tradicionalni ispraćaj Stare godine točno u podne 31. prosinca.