Izložba u Creskom muzeju

“Creska kuhinja” izlog tradicije: Predstavljeni olito, grašnjaki, buculin i škanjata

Walter Salković

Otvorenje izložbe "Creska kuhinja" / Foto W. SALKOVIĆ

Otvorenje izložbe "Creska kuhinja" / Foto W. SALKOVIĆ

Fotografijama i opisima predstavljena su jela i namirnice tipične za Cres, kao što su janjetina i ovčetina, riba, ovčji sir, ali i slatki zalogaji poput olita, grašnjaka, buculina i škanjate



 


CRES U Creskom muzeju, u omanjoj prostoriji koja je nekad i bila kuhinja, otvorena je izložba jednostavno nazvana “Creska kuhinja”. Fotografijama i opisima predstavljena su jela i namirnice tipične za Cres, kao što su janjetina i ovčetina, riba, ovčji sir, ali i slatki zalogaji poput olita, grašnjaka, buculina i škanjate.


– Izložba je posvećena tradicionalnoj creskoj kuhinji koja se temelji na namirnicama koje su se mogle uzgojiti na škrtom otočkom tlu ili uloviti u moru. Ona je, s jedne strane, “sirotinjska” i ograničena, no s druge je strane izuzetno maštovita i dovitljiva, pretvarajući jednostavne namirnice u kulinarska čudesa – rekla je autorica izložbe Jelena Dunato, ravnateljica Creskog muzeja.


Zanimljivi izlošci u Creskom muzeju / Foto W. SALKOVIĆ




Na izložbi se mogu pronaći namirnice i recepti koje bi dobro bilo ponovo vidjeti na našim trpezama, kao i neke koje ljudima današnjice ne bi bile nimalo privlačne. Osim toga, izložba je oživjela i neke stare nazive kao što su udić, koradela i šagor, a izloženo je i nešto starog posuđa i pribora, pa čak i jedan starinski frižider.


Uz autoricu Jelenu Dunato koja potpisuje i prijevod na engleski, za dizajn, tehnički postav i tisak zaslužan je ARTiS studio iz Matulja. Izložba je otvorena na Međunarodni dan održive gastronomije, a može se pogledati do 15. listopada.