Počeli upisi

Buduće krčke srednjoškolce čeka 112 slobodnih mjesta, najveći je pritisak na gimnazijski i turistički program

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Po 26 mjesta ponuđeno je za programe opće gimnazije i hotelijersko-turističkih tehničara te 20 za ekonomski program.Usporedno sa završetkom polaganja ispita državne mature kojima svoje srednjoškolsko obrazovanje ovih dana i formalno zaključuju polaznici završnih razreda krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, sukladno uvjetima i rokovima propisanim Odlukom o upisu učenika u prvi razred srednje škole u školskoj godini 2022/2023., ovih se dana ondje provode i postupci koje moraju »odraditi« dojučerašnji osmaši – budući srednjoškolci koji će u srednjoškolske klupe prvi put zasjesti početkom rujna.


Tako je svim mladim otočanima, onima koji »ciljaju« na upis u jedinu srednjoškolsku ustanovu na otoku Krku (a kojih je u prosjeku 60-ak posto od ukupnog broja svake nove generacije) ovih dana iz nje odaslana obavijest o službenom početku upisnog postupka.


Upisi su početkom postupka prijava obrazovnih programa i ondje službeno otpočeli u subotu, 25. lipnja u 12 sati. Kako je to uobičajeno, na službenim mrežnim stranicama krčke škole ovih su dana predstavljene sve informacije o samom upisnom postupku, ali i programima koji se provode u toj školi, a koji će se u idućim tjednima popunjavati prijavljenim kandidatima, sukladno njihovim uspjesima ostvarenim u proteklom školovanju.


Sedam programa
– Iako smo tek na početku postupka zaprimanja prijava, već sada možemo reći da se sve odvija uobičajenim te ujedno i od svih nas u školi priželjkivanim tijekom, »tempom« koji nam već sada daje naslutiti da će se i ove godine glavnina naših mladih odlučiti svoje školovanje nastaviti na svome otoku – kaže ravnateljica krčke škole prof. Đurđica Cvitkušić.Od nje doznajemo i da će ove godine budućim srednjoškolcima u Krku na raspolaganju biti 112 mjesta u prvim razredima, i to u pet razrednih odjeljenja, odnosno sedam obrazovnih programa koji se ondje provode.


Po 26 mjesta budućim je srednjoškolcima ponuđeno u odjeljenju opće gimnazije te onom u kojem će se obrazovati nova generacija hotelijersko-turističkih tehničara.


Uz te najpopularnije i redovito »najtraženije« programe na koje je, obrazlaže nam čelnica krčke škole, najveći »pritisak« interesenata zabilježen i u prvim satima upravo otvorenoga prijavnog postupka, mladim će otočanima ponuđeno biti i pohađanje jednog razrednog odjeljenja ekonomskog programa u koje će se upisivati dvadesetero učenika.


Uz ta zasebna, i ove će se godine u krčkoj školi »primiti« i po jedno kombinirano razredno odjeljenje polaznika ugostiteljskih obrazovnih programa, a isto tako i onih strojarskih.


Ti trogodišnji strukovni programi u ugostititeljskom razredu nude upis sedamnaestero budućih kuhara te sedmero konobara, dok će u strojarskom kombiniranom razredu upisano biti desetero automehatroničara te šestero budućih vodoinstalatera, objašnjava nam prof. Cvitkušić.


Najviše je zainteresiranih za upis u prvim danima registrirano kod našeg gimnazijskog programa, a dobar se interes bilježi i kod turističkog, pa i ekonomskog programa koji se, podjeća nas ravnateljica, od nastavne godine 2023/2024. prestaje provoditi u toj školi, barem u pogledu upisivanja novih polaznika, budućih ekonomistica i ekonomista.


Bez »prijemnog«


– Spomenut ćemo obrazovni program, bude li sve teklo kako vjerujemo da bi trebalo i za što se već neko vrijeme, zajedno s državnim institucijama nadležnim za tu problematiku, intenzivno organizacijski pripremamo, nadomjestiti novim četverogodišnjim strukovnim programom tehničkoga predznaka, objašnjava nam Cvitkušić.


Tako će, umjesto ekonomista koji se ovih dana ondje upisuju posljednji put, već od rujna 2023. godine osim gimnazijalaca, »turista«, ugostitelja i strojara, krčku školu upisivati i pohađati i generacije budućih računalnih tehničara, odnosno tehničara za računarstvo, kako bi se trebali zvati budući kombinirani obrazovni programi.


Bitno je naposljetku spomenuti i da će netom pokrenuti postupak prijava obrazovnih programa, kao i u svim ostalim hrvatskim srednjim školama, potrajati sve do 7. srpnja, a nije naodmet ni istaknuti da se u krčkoj školi ni za jedan od ponuđenih programa ne provodi nikakav dodatni »prijemni« ispit.


Novi IT programi pojačat će interes


Od ukupne brojke od 166 učenika koliko broji ova generacija završenih osmaša, samo u danima proteklog vikenda zaprimili smo već 73 prijave, a sigurna sam da će se u idućim danima brojnost prijava nastaviti povećavati i rasti.


Sve ukazuje da će se sva raspoloživa mjesta i ove godine bez problema popuniti, zaključila je Cvitkušić, uvjerena da će interes biti još i veći nakon što se dogodine ondje uvedu novi računalno-tehnički četverogodišnji programi.