SLAVLJE

Bogat program u čast sv. Kvirina: Krk se sprema na svečan obilježavanja Dana grada i biskupije

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Prvi događaj bit će proslava dana OŠ »Fran Krsto Frankopan« u petak u 11 sati, a bit će obilježavana dva stoljeća duga povijest provođenja programa organiziranog osnovnog školstva u KrkuKRK – Koncem ovog te početkom idućeg tjedna Krčani će obilježavati Dan grada Krka i biskupije Krk te pritom slaviti i 30. obljetnicu konstituiranja Grada, kao jedne od sedam tada proizišlih jedinica lokalne samouprave iz bivše Općine Krk, lokalne jedinice koja je desetljećima, sve do prvih godina hrvatskoga osamostaljenja, obuhvaćala cijeli otok. Od 2. do 7. lipnja, u programu posvećenom svetom Kvirinu – nebeskom zaštitniku tog otočnog grada i biskupije – odvijat će se mnoštvo prigodnih događanja namijenjenih raznolikoj publici, s posebnim naglaskom na likovne, kazališne i glazbene sadržaje, ali i prigodne proslave dana dviju krčkih obrazovnih ustanova.


Danu grada Krka posvećena će tako najprije biti proslava dana Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan« koja će ovog puta imati i posebnu vrijednost i »težinu«, u vidu obilježavanja dva stoljeća duge povijesti provođenja programa organiziranog osnovnog školstva u Krku. Nakon svečanosti zakazane za ovaj petak, 2. lipnja, koja će s početkom od 11 sati biti upriličena u sportskoj dvorani matične škole Krk, programi posvećeni gradskom i biskupijskom patronu nastavit će se izložbom umjetničke keramike »OpaŽena«, krčke kiparice Renate Vojnić, a koja će, nakon otvorenja zakazanog za isti dan u 20 sati, u prostoru galerije Decumanus ostati postavljena sve do 15. lipnja.


Kazališni sadržaji


Dan posvećen kazališnim sadržajima bit će pak subota, 3. lipnja. Tog će dana s početkom od 11 sati u Velikoj gradskoj vijećnici najprije biti izvedena predstava za djecu »Tunja«, kojom će se malenim Krčankama i Krčanima predstaviti glumci Kazališne družine »Ivana Brlić Mažuranić«. Istog dana, na istome mjestu, ali s početkom u 21 sat, uslijedit će i izvedba hvaljene crnohumorne drame »Tarzan«, postavljena u suradnji Kazališne skupine Grupa, Centra mladih Ribnjak i Teatra &TD. Na obje predstave ulaz će publici biti slobodan.
Sam blagdan sv. Kvirina, u nedjelju 4. lipnja, već tradicionalno započinje svečanom koncelebriranom svetom misom koju će u krčkoj katedrali, s početkom u 18 sati, predvoditi mons. Ivan Štironja, porečki i pulski biskup. Promenadnom svirkom svojim će sugrađanima Dan grada u večernjim satima uljepšati i članovi Gradske glazbe Krk čiji će nastup biti svojevrsna uvertira u prigodni koncertni program, tijekom kojeg će se Krčanima na rivi u večernjim satima (sa startom u 21 sat) pjesmom, ovog puta uz pratnju četveročlanog benda, predstaviti jedan od naših ponajboljih tenora, Marko Škugor.


Školska svečanost


I na koncu, završnicu višednevnog programa posvećanog zaštitniku Krka i Krčana prigodnim će okupljanjem obilježiti otočni srednjoškolci i njihovi profesori, angažirani u programu obilježavanja Dana Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir«. Pod motom »Škola na valovima sadašnjosti«, školska će svečanost biti održana iduće srijede, 7. lipnja, s početkom u 11 sati. Riječ je o tradicionalnoj retrospektivi odrađenog u ovoj školskoj godini koja će uz bogat program u izvedbi talentiranih srednjoškolaca kulminirati podjelom nagrada najuspješnijim učenicima i njihovim mentorima.


Događanja kojima će se u Krku idućih dana slaviti Dan grada i Krčke biskupije zajednički organiziraju predstavnici Centra za kulturu grada Krka, biskupije Krk, Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan« i Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir«