Pohvalna briga

Baška za stipendije osigurala više od 74.000€

Mladen Trinajstić

Foto Općina Baška

Foto Općina Baška

Stipendije prima 21 učenik i 22 studentaPo objavljenom javnom natječaju za dodjelu učeničkih stipendija u ovoj školskoj godini, Općina Baška odobrila je dodjelu stipendija za osmero učenika sa svoga područja. Od spomenutog broja novih stipendista pet je srednjoškolaca spomenuto pravo ostvarilo zahvaljujući pohađanju obrtničkih škola za zanimanja koja se na bašćanskom području klasificiraju deficitarnima, a tri su stipendije dodijeljene polaznicima redovitih četverogodišnjih srednjih škola, temeljem njihovih ocjena.


Novopečeni će stipendisti, baš kao i njihove kolege koje su isto pravo na mjesečnu potporu iz općinskog proračuna stekli u prethodnim godinama, svakog mjeseca moći računati na financijsku pomoć u vrijednosti od stotinu eura, i to u periodu između studenoga ove i srpnja iduće godine.


Prigodno druženje


Pored srednjoškolaca, a temeljem uspjeha u srednjoj školi, za nastavak primanja studentske stipendije Općine Baška ostvario je pravo i jedan student, i to u mjesečnom iznosu stipendije od čak dvije stotine eura. Prigodna svečanost na kojoj su nove stipendistice i stipendisti formalno zaključili postupak kojim su stekli pravo uživanja te vrste općinskih potpora održana je u vijećnici Općine Baška kojom prilikom je općinski načelnik Toni Juranić, zajedno s predsjednicom Općinskog vijeća Tanjom Grlj, učenicima i studentima uručio ugovore o dodjeli stipendija.
Tijekom prigodnog druženja sa svojim mladim sumještankama i sumještanima općinski je čelnik predstavio programe povezane s financiranjem srednjoškolskih i programa visokog obrazovanja. Naveo je da pravo na učeničku stipendiju Općine Baška, računajući i nove stipendiste koji su tek stekli taj status, u ovoj nastavnoj, odnosno akademskoj godini ostvaruje sveukupno 21 učenik, od kojih njih trinaestero temeljem školskog uspjeha u prethodnoj godini.


Istaknuo je i da je temeljem izvješća o realizaciji programa za srednjoškolsko obrazovanje, Općina Baška za razdoblje od siječnja do lipnja 2023. godine utrošila 9.932 eura za učeničke stipendije te da je za 2023. godinu za stipendiranje srednjoškolaca u proračunu ukupno osigurano nešto više od 15,6 tisuća eura.


Natječaj za studente


Juranić je pritom predstavio i da je u tijeku natječaj za dodjelu studentskih stipendija za akademsku godinu 2023./2024. kojim se dodjeljuju stipendije u iznosu od 100 eura mjesečno za studente koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili prosjek ocjena manji od 4,50 (srednja škola), odnosno manji od 3,80 (fakultet), kao i stipendije u iznosu od 200 eura mjesečno za one studente koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili prosjek ocjena od 4,50 i više (srednja škola), odnosno od 3,80 i više (fakultet).


Načelnik općine Baška je u istoj prigodi predstavio i da, zasad, a temeljem uspjeha u prethodnoj akademskoj godini, Općina Baška stipendira 22 studenta. Osvrnuo se na prethodnu godinu te je ustvrdio da je bašćanska lokalna uprava stipendirala 28 studenata, od kojih je njih sedmero u međuvremenu diplomiralo.


Juranić je u konačnici naveo i da u ovoj akademskoj godini očekuje isti ili nešto veći ukupan broj stipendista u odnosu na prijašnje godine. Naveo je i da je Općina Baška, temeljem izvješća o realizaciji programa za visoko obrazovanje, do sad u program studentskog stipendiranja uložila nešto više od 39 tisuća eura kao i da bi do konca tekuće godine za tu nakanu trebalo biti utrošeno nešto više od 49,2 tisuća eura.